Ushqyerja me gji e foshnjës tuaj

Ulur ose shtrirë

Ju mund të uleni ose shtriheni për të ushqyer me gji.

Ushqyerja me gji, shembulli 1: nëna është ulur dhe foshnja është shtrirë në krahun e saj.
Ushqyerja me gji, shembulli 1: nëna është ulur dhe foshnja është shtrirë në krahun e saj.
Ushqyerja me gji, shembulli 2: nëna është ulur dhe foshnja është shtrirë pranë saj.
Ushqyerja me gji, shembulli 2: nëna është ulur dhe foshnja është shtrirë pranë saj.
Ushqyerja me gji, shembulli 3: nëna dhe foshnja janë të shtrirë.
Ushqyerja me gji, shembulli 3: nëna dhe foshnja janë të shtrirë.

Si të ushqesh me gji

Ushqeni me gji foshnjën tuaj si vijon:

 • Vendosni barkun e foshnjës përkundrejt tuajit:
 • Afrojeni foshnjën pranë jush me hundën e tij/saj në lartësinë e thithit tuaj.
 • Foshnja hap gojën e tij/saj dhe lëpin thithin.
 • Thithi dhe një pjesë e madhe e aureolës janë në gojën e tij/saj.
 • Buzët e foshnjës janë përdredhur jashtë. Foshnja thith.

Shenja se foshnja juaj është i uritur

Në fillim, shumica e foshnjave ushqehen rreth çdo 2 orë, pastaj rreth çdo 4 orë. Megjithatë, çdo foshnjë është i ndryshëm. Ushqeni foshnjën kur ai/ajo e kërkon.

Nëse foshnja juaj është e uritur, ai/ajo mund t'ju japë 1 ose më shumë prej sinjaleve të mëposhtme:

 • lëviz krahët;
 • lëviz gojën dhe gjuhën;
 • lëpin ose thith duart;
 • është e nervozuar;
 • qan.

Qumësht gjiri i shëndetshëm

Për të prodhuar qumësht gjiri të shëndetshëm për foshnjën tuaj:

 • mos pini duhan;
 • mos pini alkool;
 • mos merrni droga;
 • mos merrni ilaçe pa konsultuar një mjek.
 • Nëse keni HIV, ju s'mund ta ushqeni me gji foshnjën tuaj.

Nëse ju nuk mund të ushqeni me gji, ka mënyra të tjera për t'u lidhur me foshnjën tuaj.

Qumështi i gjirit

Ushqyerja me gji dhe kontracepsioni

Një grua është përsëri pjellore rreth 3 javë pas lindjes. Ajo mund të mbetet shtatzënë nëse bën seks pa mbrojtje, edhe nëse nuk ka pasur ende një cikël menstrual.

Ushqyerja me gji është një formë e planifikimit familjar natyror.

Metoda e ushqyerjes me gji funksionon vetëm në rrethanat në vijim:

 • Metoda funksionon vetëm gjatë 6 muajve të parë pas lindjes. Pas 6 muajve më e mira është të përdorni një metodë kontracepsioni.
 • Gruaja duhet ta ushqejë vetëm me gji foshnjën. Kjo do të thotë që fëmija ushqehet vetëm me qumështin e gjirit. Nuk duhet të kalojnë më shumë se 4 orë midis orareve të ushqimit gjatë ditës dhe 6 orë midis orareve të ushqimit gjatë natës.
 • Gruaja nuk duhet ta shtrydhë qumështin. Shtrydhja e qumështit është kur shtrydhet gjoksi me një dorë ose kur përdoret një pompë për thithjen e qumështit nga gjoksi.

Nuk është e lehtë të plotësohen të gjitha këto kushte. Nëse nuk i plotësoni këto kushte, mund të keni një shtatzëni të paplanifikuar. Ju duhet të përdorni një metodë kontracepsioni. Kur ushqeni me gji, më e mira është të përdorni 1 prej këtyre metodave të kontracepsionit:

Filloni ta përdorni minipilulën, pajisjen IUD hormonale ose injeksionin kontraceptiv të paktën 6 javë pas lindjes. Mund të filloni të përdorni më herët prezervativë, pajisjen IUD hormonale ose pajisjen IUD prej bakri. Pyesni maminë, gjinekologun ose mjekun e familjes për këshillë.

Uw baby borstvoeding geven

Zittend of liggend

U kunt zittend of liggend borstvoeding geven.

Borstvoeding voorbeeld 1: de moeder zit rechtop en de baby ligt op haar arm.
Borstvoeding voorbeeld 1: de moeder zit rechtop en de baby ligt op haar arm.
Borstvoeding voorbeeld 2: de moeder zit rechtop en de baby ligt naast haar.
Borstvoeding voorbeeld 2: de moeder zit rechtop en de baby ligt naast haar.
Borstvoeding voorbeeld 3: de moeder en de baby liggen.
Borstvoeding voorbeeld 3: de moeder en de baby liggen.

Hoe borstvoeding geven

Geef uw baby borstvoeding op de volgende manier:

 • Leg de buik van de baby tegen uw buik.
 • Breng de baby met zijn/haar neus op de hoogte van uw tepel
 • De baby opent zijn/haar mond en likt aan de tepel.  
 • De baby steekt de tepel en een groot deel van het tepelhof in zijn/haar mond. 
 • De lippen van de baby zijn naar buiten gekruld. De baby zuigt. 

Signalen dat uw baby honger heeft

In het begin drinkt een baby meestal om de 2 uur, later om de 4 uur. Elke baby is anders. Geef de baby te drinken wanneer hij/zij erom vraagt. 

Als uw baby honger heeft, kan hij/zij u 1 of meer van de volgende signalen geven:

 • de armen bewegen;
 • de mond en de tong bewegen; 
 • aan de handen likken of erop zuigen;
 • onrustig zijn;
 • huilen.

Gezonde moedermelk

Om gezonde moedermelk aan uw baby te kunnen geven:

 • Rook niet;
 • Drink geen alcohol;
 • Neem geen drugs;
 • Neem geen medicijnen zonder een dokter te raadplegen. 
 • Als u hiv heeft, kunt u geen borstvoeding geven.

Als u geen borstvoeding kunt geven, kunt op een andere manier een band met uw baby opbouwen

Borstvoeding en anticonceptie

Ongeveer 3 weken na de bevalling is een vrouw opnieuw vruchtbaar. Bij onbeschermde seks kan ze zwanger worden, ook als ze nog geen menstruatie heeft gehad.

Borstvoeding geven is een vorm van natuurlijke gezinsplanning.

De borstvoedingsmethode werkt alleen onder de volgende voorwaarden:

 • De borstvoedingsmethode werkt alleen in de eerste 6 maanden na de bevalling. Na 6 maanden kunt u beter een anticonceptiemiddel gebruiken. 
 • De vrouw moet uitsluitend borstvoeding aan haar baby geven. De baby krijgt dus alleen moedermelk. Overdag mag er nooit meer dan 4 uur en 's nachts nooit meer dan 6 uur tussen de voedingen zitten. 
 • De vrouw mag niet afkolven. Afkolven is de melk uit de borst duwen met de hand of met een pomp melk uit de borst zuigen. 

Het is niet gemakkelijk om aan al deze voorwaarden te voldoen. Als u niet aan alle voorwaarden voldoet, kunt u ongepland zwanger worden. Gebruik dan een anticonceptiemiddel. Zolang u borstvoeding geeft, gebruikt u het best 1 van deze anticonceptiemiddelen:

Start ten vroegste 6 weken na de bevalling met de minipil, het hormonaal spiraal of de prikpil. U kunt eerder starten met het condoom, het hormonaal implantaat en het koperspiraal. Vraag advies aan uw vroedvrouw, gynaecoloog of huisdokter

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Mamia
Një mami ndihmon gratë shtatzëna para, gjatë dhe pas lindjes. Gjeni një mami në lagjen tuaj:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
De Kraamtuin
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
078 05 52 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
016 20 77 40
Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
03 238 11 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
0473 45 14 38, 050 33 02 70
Expertisecentrum Kraamzorg Kraamkaravaan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
09 333 57 60
Expertisecentrum Kraamzorg Volle maan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
02 229 25 58, 0478 88 11 86
Kind en Gezin
Ndihmë për prindër (të ardhshëm) nëpërmjet informacionit, këshillave praktike dhe kontrolleve mjekësore derisa fëmija të arrijë moshën 3-vjeçare. Shërbimet janë falas.
078 150 100
ONE
Monitorim shoqëror dhe mjekësor falas gjatë shtatzënisë dhe monitorim i fëmijës. ONE vepron në të gjithë Belgjikën ku flitet frëngjisht. Kontaktoni degën lokale të ONE: