Hormonaal implantaat
Het hormonaal implantaat is een anticonceptiemiddel.
Het hormonaal implantaat is een flexibel plastic staafje, zo groot als een lucifer. Het bevat 1 hormoon. Dit hormoon voorkomt de eisprong. Het maakt het ook moelijker voor de zaadcellen om in de baarmoeder binnen te geraken en de eicel te bereiken.
Hoe werkt het hormonaal implantaat
Een dokter of gynaecoloog zal het implantaat inbrengen. U zal plaatselijke verdoving krijgen en het staafje zal met een naald juist onder de huid aan de binnenkant van uw bovenarm worden geschoven. Dit is bijna pijnloos.
Het hormonaal implantaat werkt 3 jaar. Na 3 jaar moet het worden vervangen.
Zeer betrouwbaar
Het hormonaal implantaat is zeer betrouwbaar, als het correct wordt gebruikt. Het risico op een zwangerschap is ongeveer 1 op 2.000.
Geen invloed op uw gezondheid
Het hormonaal implantaat bevat 1 hormoon. Dit hormoon heeft over het algemeen geen invloed op uw gezondheid. Maar in sommige gevallen is het beter om een ander anticonceptiemiddel te kiezen. Vraag advies aan een dokter.
U wordt niet minder vruchtbaar van het hormonaal implantaat. Wanneer u zwanger wil worden, laat u gewoon het implantaat verwijderen.
Tijdens de eerste maanden dat u het hormonaal implantaat gebruikt, kan het bijwerkingen hebben zoals gespannen borsten, hoofdpijn en onregelmatige menstruatie. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf. Als ze niet verdwijnen, praat erover met een dokter.
Uw menstruatie kan minder hevig worden of zelfs helemaal stoppen. Het is oké als de menstruatie stopt. Het bloed kan niet opstapelen in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt de menstruatie heviger. Andere vrouwen blijven een onregelmatige menstruatie hebben of hebben tussendoor bloedingen. Ook dat is oké.
Geen bescherming tegen soa's en hiv
Het hormonaal implantaat beschermt u niet tegen soa’s en hiv. Alleen een condoom kan u beschermen.
Prijs van een hormonaal implantaat
U heeft een voorschrift van een dokter nodig om het hormonaal implantaat te kopen. Zonder voorschrift kunt u het implantaat niet kopen. U kunt het implantaat alleen in de apotheek kopen.
Vraag meer informatie aan een zorgverlener.
Sommige ziekenfondsen betalen een deel van de kosten voor anticonceptie terug. Vraag het aan uw ziekenfonds.
U betaalt ook het remgeld voor het bezoek aan de dokter. Sommige mensen hebben recht op verhoogde tegemoetkoming of dringende medische hulp. Hieronder vindt u ook adressen waar u gratis naar een dokter kunt gaan.