Seksi i referohet të gjitha veprimeve që mund t'ju eksitojnë seksualisht. Seksi nuk është vetëm marrëdhënia seksuale. Ai përfshin edhe puthjen, përkëdheljen dhe seksin oral. Gjithashtu, mund të bëni seks me veten tuaj. Ky quhet masturbim.

Seksualiteti është një pjesë themelore e jetës njerëzore. Është një mënyrë normale dhe pozitive për të shprehur veten. Seksualiteti përfshin jo vetëm seksin, por edhe çështje të tjera. Për shembull: kënaqësinë seksuale dhe intimitetin, anatominë dhe bërjen e fëmijëve, si dhe tabutë dhe vlerat mbi orientimin seksual.

Arsye për të bërë seks

Ju mund të bëni seks për arsye të ndryshme. Për shembull, për arsye se dëshironi:

Mënyra të ndryshme të të bërit seks

Ju mund të bëni seks në shumë mënyra të ndryshme:

Ju mund të bëni me dikë tjetër ose me veten tuaj (masturbimi).

Seksi nuk është vetëm rreth teknikave të duhura. Është gjithashtu e rëndësishme të jeni të vëmendshëm ndaj ndjenjave dhe dëshirave të personit tjetër, të ndani intimitetin dhe të krijoni atmosferën e duhur.

Eksperimentoni dhe zbuloni se çfarë ti dhe partneri juaj pëlqeni më shumë. Bisedoni me partnerin tuaj për dëshirat dhe ndjenjat tuaja. Ju gjithashtu mund të eksperimentoni vetë.

Seksi mund të jetë i ndryshëm çdo herë.

Jeta seksuale e njerëzve mund të ndryshojë gjatë gjithë jetës së tyre. Për shembull: për arsye se trupi ose dëshira seksuale e tyre ndryshon. Kjo është normale. Disa njerëz nuk bëjnë seks për një periudhë më të shkurtër apo më të gjatë kohore.

Çift duke folur në shtrat.

Marrëdhënie të ndryshme dhe jetë seksuale

Njerëzit kanë shumë lloje të ndryshme marrëdhëniesh dhe jetë seksuale. Për shembull: disa njerëz bëjnë seks para martesës dhe të tjerë presin deri pas saj. Disa njerëz kanë vetëm 1 partner, të tjerët kanë disa partnerë.

Njerëz të të njëjtit seks gjithashtu mund të bëjnë seks me njëri tjetrin (homoseksualiteti).

Çift lesbikesh duke bërë seks.

Përmbajtje seksuale

Çdo herë që bëni seks ju duhet të jepni pëlqimin tuaj dhe të ndjeheni i gatshëm. Pëlqimi i përbashkët do të thotë që të dy personat dëshirojnë të kenë kontakt seksual. Të dy personat mund të vendosin të ndalojnë në çdo moment.

Mos lejoni askënd t'ju detyrojë të bëni seks.

Në Belgjikë, mosha minimale e ligjshme për kontakt seksual është 16 vjeç. Ligji është për të mbrojtur të rinjtë ndaj abuzimit seksual. Nëse që të dy të rinjtë bien dakord dhe nuk kanë diferencë moshe të madhe, ky veprim dënohet rrallë.

Një grua dhe një burrë të shtrirë në krevat. Ata janë të dy dakord të bëjnë seks me njëri-tjetrin.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet

Keni nevojë për ndihmë? Gjeni një profesionist të shëndetësisë.

Ndihma