Çfarë është kënaqësia seksuale?

Kënaqësia seksuale zakonisht fillon kur ju ndjeni dëshirë seksuale. Shumë shpesh ajo gjithashtu përfshin emocione, për shembull: të ndani intimitetin ose të ndiheni të lumtur ndërsa përkëdhelni njëri-tjetrin.

Eksitimi

Nëse trupi juaj stimulohet, ju mund të eksitoheni. Trupi juaj mund të kalojë përmes disa fazave të eksitimit. Nëse jeni shumë i eksituar, ju mund të arrini një orgazëm. Për t’u eksituar, njerëzit pëlqejnë, për shembull të:

në pjesë të ndryshme të trupit.

Zonat erogjene për shumë njerëz janë:

 • vagina dhe klitori (gratë);
 • penisi dhe testikujt (burrat);
 • vithet;
 • anusi;
 • në brendësi të kofshëve;
 • gjokset (gratë)/kraharori (burrat) dhe thithat;
 • goja;
 • qafa;
 • flokët;
 • futura;
 • duart, gishtat, shputat, thembrat;
 • krahët, shpatullat, kurrizi;
 • llapat e veshit;
 • kërthiza, barku.
Trupi juaj mund të kalojë nëpër disa faza të eksitimit: 1. Dëshira seksuale, 2. Eksitimi seksual, 3. Nëse jeni shumë i eksituar ju mund të keni një orgazëm. 4. Qetësimi.
Pjesa ballore e burrit ku tregohen zonat erogjene
Pjesa ballore e burrit ku tregohen zonat erogjene
Pjesa e prapme e burrit ku tregohen zonat erogjene
Pjesa e prapme e burrit ku tregohen zonat erogjene
Pjesa ballore e gruas ku tregohen zonat erogjene
Pjesa ballore e gruas ku tregohen zonat erogjene
Pjesa e prapme e gruas ku tregohen zonat erogjene
Pjesa e prapme e gruas ku tregohen zonat erogjene

Të ndryshme për këdo, çdo herë

Seksi mund të jetë ndryshe çdo herë dhe për çdo çift. Flisni me partnerin tuaj për atë që ju të dy pëlqeni dhe si e pëlqeni atë (ëmbëlsisht apo ashpër, shpejt apo ngadalë, me gishtat tuaj, buzët apo gjuhë…).

Njerëzit mund të kenë marrëdhënie seksuale por nuk është e domosdoshme të kenë kënaqësi seksuale. Ju gjithashtu mundeni veç të shijoni të qënit intim me njëri tjetrin: të përkëdheleni, të putheni, të flisni, të shijoni shoqërinë e njeri-tjetrit …

Ju mund të arrini një orgazëm nëse ju jeni shumë i eksituar, por gjithashtu mund të ndodhë që ju të mos arrini një orgazëm. Ky nuk është një problem nëse ju dhe partneri juaj nuk jeni të pakënaqur për të.

Çift duke folur në shtrat

Mbrojtja nga IST-të

Ju mund të keni kënaqësi seksuale kur përdorni një prezervativ gjatë marrëdhënies seksuale. Përdorni një prezervativ për t’u mbrojtur nga IST-të.

Nëse nuk keni asnjë dëshirë për të bërë fëmijë për momentin, përdorni një prezervativ ose tjetër metodë të kontracepsionit.

Prezervativi

Wat is seksueel plezier?

Seksueel plezier begint gewoonlijk met seksueel verlangen. Meestal komen er ook gevoelens bij kijken, intimiteit delen bijvoorbeeld of zich gelukkig voelen tijdens het strelen van elkaar. 

Opwinding

Als uw lichaam gestimuleerd wordt, kunt u opgewonden geraken. Uw lichaam kan door verschillende fases van opwinding gaan. Als u erg opgewonden bent, kunt u een orgasme krijgen. Om opgewonden te geraken, kunt u bijvoorbeeld:

en dit op verschillende delen van het lichaam.

De belangrijkste erogene zones zijn voor veel mensen: 

 • vagina en clitoris (vrouwen);
 • penis en teelballen (mannen);
 • billen;
 • aars;
 • binnenkant van de dijen; 
 • borsten (vrouwen)/borstkas (mannen) en tepels;
 • mond;
 • nek;
 • haar, 
 • gezicht;
 • handen, vingers, tenen, voetzolen; 
 • armen, schouders, rug; 
 • oorlellen; 
 • navel, buik.
Uw lichaam kan door verschillende fases van opwinding gaan: 1. seksueel verlangen, 2. seksuele opwinding, 3. Als u erg opgewonden bent, kunt u een orgasme krijgen. 4. ontspanning.
Voorkant van de man met aanduiding van de erogene zones
Voorkant van de man met aanduiding van de erogene zones
Achterkant van de man met aanduiding van de erogene zones
Achterkant van de man met aanduiding van de erogene zones
Voorkant van de vrouw met aanduiding van de erogene zones
Voorkant van de vrouw met aanduiding van de erogene zones
Achterkant van de vrouw met aanduiding van de erogene zones
Achterkant van de vrouw met aanduiding van de erogene zones

Verschillend voor iedereen, elke keer

Seks is elke keer en voor elk koppel anders. Praat met uw partner over wat jullie allebei leuk vinden, en op welke manier (zacht, hard, snel, traag, met de vingers, lippen, tong…) 

Mensen kunnen geslachtsgemeenschap hebben, maar het is niet noodzakelijk om seksueel plezier te kunnen hebben. U kunt evengoed genieten van intiem bij elkaar zijn: knuffelen, strelen, praten, van elkaars gezelschap genieten…

Als u heel opgewonden bent, kunt u een orgasme krijgen. Soms krijgt u geen orgasme. Dit is geen probleem zolang u en uw partner daar niet ongelukkig over zijn.

Koppel praat in bed.

Bescherming tegen soa's

U kunt seksueel plezier hebben wanneer u een condoom gebruikt bij geslachtsgemeenschap. Gebruik een condoom om u te beschermen tegen soa's.

Als u op dit moment geen kinderwens heeft, gebruik een condoom of een ander anticonceptiemiddel.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: