Lloje të seksit

Parapërgatitja

Seksi shpesh fillon me përkëdhelje, përqafim, puthje dhe duke stimuluar zonat erogjene të njëri-tjetrit (parapërgatitja). Kur të dy partnerët janë eksituar, ata mund të duan të kryejnë marrëdhënie seksuale.

Shembull parapërgatitje 1: një grua duke përkëdhelur një burrë.
Shembull parapërgatitje 1: një grua duke përkëdhelur një burrë.
Shembull parapërgatitje 2: një burrë dhe një grua duke u përqafuar.
Shembull parapërgatitje 2: një burrë dhe një grua duke u përqafuar.
Shembull parapërgatitje 3: një burrë dhe një grua duke u puthur.
Shembull parapërgatitje 3: një burrë dhe një grua duke u puthur.
Shembull parapërgatitje 4: një burrë duke lëpirë gjoksin e një gruaje.
Shembull parapërgatitje 4: një burrë duke lëpirë gjoksin e një gruaje.

Seksi vaginal

Seksi vaginal (marrëdhënia seksuale vaginale) është seks me penetrim vaginës së gruas me një penis të forcuar.

Ju mund të bëni seks vaginal në mënyra të ndryshme:

 • Mund ta ndryshoni pozicionin: të shtriheni, të uleni, të qëndroni në këmbë ose të përkuleni, burri sipër, gruaja sipër ose burri pas gruas.
 • Mund të ndryshoni shpejtësinë, ritmin dhe intensitetin e lëvizjeve.

Ju gjithashtu mund të bëni seks vaginal duke përdorur objekte, si një dildo ose një vibrator (lojëra seksi).

Një burrë dhe grua duke kryer marrëdhënie seksuale.

Një grua mund të mbesë shtatzënë nëpërmjet seksit vaginal nëse ajo dhe partneri i saj nuk përdorin një prezervativ ose të tjera metoda të kontracepsionit.

Ju mund të infektoni partnerin tuaj me një IST nëpërmjet seksit vaginal. Një prezervativ ul rrezikun e marrjes së një IST-je.

Prezervativi

Seksi oral

Seks oral do të thotë stimulimi i zonave erogjene në trupin e partnerit tuaj me gojën, buzët dhe gjuhën tuaj.

 • Seks oral me një grua: partneri lëpin, thith, nduk ose kafshon lehtë organet seksuale të gruas. Klitori, veçanërisht, është shumë i ndjeshëm.
 • Seks oral me një burrë: partneri përdor gojën e tij/të saj, gjuhën dhe buzët për të stimuluar penisin e burrit dhe skrotumin.

Ju gjithashtu mund të stimuloni thithat e partnerit tuaj ose anusin me gjuhën tuaj.

Një burrë duke i bërë një gruaje seks oral.
Një burrë duke i bërë një gruaje seks oral.
Një grua duke i bërë një burri seks oral.
Një grua duke i bërë një burri seks oral.

Ka një rrezik të ulët të infektoni partnerin tuaj me një IST ose të merrni një IST nga ai/ajo, nëpërmjet seksit oral.

 • Mos bëni seks oral kur ju keni flluska, puçrra ose të çara brenda ose përreth gojës tuaj.
 • Shmangni të merrni në gojën tuaj rrjedhje vaginale, gjak ose spermë dhe mos i gëlltisni.
 • Vendosni një digë dentare mbi organet seksuale për ta mbrojtur më mirë veten tuaj. Mund të prisni gjithashtu majën e një prezervativi në vend që të përdorni një digë dentare.

Seksi anal

Seksi anal (marrëdhënia seksuale anale) është seks me penetrim të anusit së dikujt me një penis të forcuar. Një burrë ose grua gjithashtu mund të penetrojnë anusin me një gisht ose ta përkëdhelin.

Ju mund të infektoni partnerin tuaj me një IST nëpërmjet seksit anal:

 • Përdorni një prezervativ. Përdorni një prezervativ të ri nëse doni të bëni seks vaginal ose seks oral po ashtu.
 • Përdorni shumë lubrifikues. Përdorni një lubrifikues me bazë uji ose silikon. Mos përdorni vaj ose krem, pasi prezervativi mund të griset.
2 burra duke bërë seks anal.

Masturbimi

Masturbim do të thotë t'i japësh vetes kënaqësi seksuale duke stimuluar vetë trupin tuaj, veçanërisht vaginën, klitorin, penisin, thithat ose anusin tuaj, me dorën tuaj ose me një lodër seksi. Partnerët gjithashtu mund të masturbojnë njëri tjetrin.

Të flasësh me partnerin tuaj

Ju mund të bëni seks në mënyra të ndryshme. Jo gjithkush do seksin në të njëjtën mënyrë. Flisni me partnerin tuaj për këtë dhe përpiquni të gjeni atë që është e përshtatshme për ju të dy.

Çift duke folur në shtrat.

Soorten seks

Voorspel

Seks begint dikwijls met elkaar te strelen, knuffelen, kussen en elkaars erogene zones te stimuleren (voorspel). Wanneer beide partners opgewonden zijn, kan het dat ze geslachtsgemeenschap willen.

Voorspel voorbeeld 1: vrouw streelt man.
Voorspel voorbeeld 1: vrouw streelt man.
Voorspel voorbeeld 2: man en vrouw knuffelen.
Voorspel voorbeeld 2: man en vrouw knuffelen.
Voorspel voorbeeld 3: man en vrouw kussen.
Voorspel voorbeeld 3: man en vrouw kussen.
Voorspel voorbeeld 4: man likt de borst van de vrouw.
Voorspel voorbeeld 4: man likt de borst van de vrouw.

Vaginale seks

Vaginale seks (vaginale geslachtsgemeenschap) is seks met penetratie van de vagina met een stijve penis.

U kunt vaginale seks hebben op allerlei manieren:

 • U kunt variëren in houding: liggen, zitten, staan of hurken; de man bovenaan, de vrouw bovenaan, de man achter de vrouw...
 • U kunt variëren in snelheid, ritme en intensiteit van de bewegingen. 

Vaginale seks is ook mogelijk met voorwerpen zoals een dildo of vibrator (seksspeeltjes). 

Man en vrouw hebben geslachtsgemeenschap.

Een vrouw kan zwanger worden van vaginale seks als ze geen condoom of een ander anticonceptiemiddel gebruikt. 

U kunt uw partner besmetten met een soa door vaginale seks. Een condoom verkleint de kans op soa-besmetting.

Orale seks

Orale seks betekent de erogene zones op het lichaam van uw partner stimuleren met uw mond, lippen en tong.

 • Orale seks met een vrouw: de partner likt, zuigt, knabbelt of bijt zachtjes de geslachtsdelen van de vrouw. Vooral de clitoris is erg gevoelig. 
 • Orale seks met een man: de partner gebruikt zijn/haar mond, tong en lippen om de penis en het scrotum van de man te stimuleren. 

U kunt ook iemands tepels of aars stimuleren met de tong.

Man geeft vrouw orale seks.
Man geeft vrouw orale seks.
Vrouw geeft man orale seks.
Vrouw geeft man orale seks.

Bij orale seks is er een klein risico dat u uw partner met een soa besmet of dat u een soa van hem/haar krijgt:

 • Doe niet aan orale seks als u blaasjeszweren of wondjes in of rond uw mond heeft. 
 • Neem geen witverliesbloed of sperma in uw mond en slik het niet in.
 • Leg een beflapje over de geslachtsdelen om uzelf nog beter te beschermen. In plaats van een beflapje te gebruiken, kunt u ook een condoom openknippen. 

Anale seks

Anale seks (anale geslachtsgemeenschap) is seks met penetratie van iemands aars met een stijve penis. Een man of vrouw kan de aars ook met een vinger binnendringen of strelen. 

U kunt uw partner met een soa besmetten bij anale seks:

 • Gebruik een condoom. Gebruik een nieuw condoom als u daarna ook vaginale of orale seks heeft.
 • Gebruik voldoende glijmiddel. Gebruik glijmiddel op basis van water of silicone. Gebruik geen olie of crème, want dit kan het condoom beschadigen. 
2 mannen hebben anale seks.

Masturbatie

Masturbatie betekent uzelf seksueel plezier geven door uw eigen lichaam, vooral de vagina, clitoris, penis, tepels of aars, te stimuleren met de hand of een seksspeeltje. Partners kunnen ook elkaar masturberen.  

Praten met uw partner

U kunt op verschillende manieren vrijen. Niet iedereen wil op dezelfde manier vrijen. Praat met uw partner en probeer elkaar op seksueel vlak te vinden.

Koppel praat in bed.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: