Si të përdorësh një prezervativ

Vendosni një prezervativ para penetrimit. Bëjeni në mënyrën e mëposhtme:

 • Kontrolloni që data e skadimit nuk ka kaluar ende. Përdorni vetëm prezervativë me etiketën e cilësisë CE në paketim.
 • Griseni qesen duke e hapur te çarja. Mos përdorni gërshërë, thikë ose dhëmbët dhe bëni kujdes me thonjtë e gjatë të duarve. Ju mund ta dëmtoni prezervativin.
 • Tërhiqni mbrapa lafshën nëse penisi nuk është bërë synet. Shtypni majën e prezervativit për të lënë hapësirë për spermën dhe vendosni prezervativin në majë të penisit. Penisi duhet të jetë i ngritur (ereksion).
 • Sigurohuni që buza e mbështjelljes së prezervativit është nga jashtë. Rrotulloni poshtë prezervativin mbi tërë penisin në mënyrë të tillë që të mos hiqet gjatë seksit.
 • Pas ejakulacionit, hiqeni prezervativin nga penisi. Bëjeni këtë ndërsa penisi është ende i fortë dhe mbajeni prezervativin nga buza e tij.
 • Sigurohuni që të mos derdhet asnjë pikë spermë nga prezervativi.
 • Lidheni nyje prezervativin. Kjo pengon derdhjen e spermës. Hidheni prezervativin e përdorur në një kosh plehrash.
Kontrolloni që data e skadimit nuk ka kaluar ende. Përdorni vetëm prezervativë me etiketën e cilësisë CE në paketim.
Kontrolloni që data e skadimit nuk ka kaluar ende. Përdorni vetëm prezervativë me etiketën e cilësisë CE në paketim.
Griseni qesen duke e hapur te çarja.
Griseni qesen duke e hapur te çarja.
Shtypni majën e prezervativit për të lënë hapësirë për spermën dhe vendosni prezervativin në majë të penisit.
Shtypni majën e prezervativit për të lënë hapësirë për spermën dhe vendosni prezervativin në majë të penisit.
Sigurohuni që buza e mbështjelljes së prezervativit është nga jashtë. Rrotulloni poshtë prezervativin mbi tërë penisin në mënyrë të tillë që të mos hiqet gjatë seksit.
Sigurohuni që buza e mbështjelljes së prezervativit është nga jashtë. Rrotulloni poshtë prezervativin mbi tërë penisin në mënyrë të tillë që të mos hiqet gjatë seksit.
Prezervativi është gati për përdorim.
Prezervativi është gati për përdorim.
Pas ejakulacionit, hiqeni prezervativin nga penisi. Bëjeni këtë ndërsa penisi është ende i fortë dhe mbajeni prezervativin nga buza e tij.
Pas ejakulacionit, hiqeni prezervativin nga penisi. Bëjeni këtë ndërsa penisi është ende i fortë dhe mbajeni prezervativin nga buza e tij.
Sigurohuni që të mos derdhet asnjë pikë spermë nga prezervativi.
Sigurohuni që të mos derdhet asnjë pikë spermë nga prezervativi.
Lidheni nyje prezervativin. Kjo pengon derdhjen e spermës. Hidheni prezervativin e përdorur në një kosh plehrash.
Lidheni nyje prezervativin. Kjo pengon derdhjen e spermës. Hidheni prezervativin e përdorur në një kosh plehrash.

Përdoreni prezervativin vetëm një herë.

Prezervativët janë të disponueshëm në madhësi të ndryshme, në varësi të trashësisë së penisit. Prezervativi nuk duhet të jetë shumë i ngushtë ose shumë i gjerë.

Mos përdorni 2 prezervativë në të njëjtën kohë. Prezervativët mund të çahen.

Përdorni vetëm lubrifikues me bazë uji mbi prezervativ. Sigurohuni që të përdorni një lubrifikues kur të kryeni seks anal.

Ruajtja e një prezervativi

Prezervativin duhet ta mbani në një vend të freskët.

Mos e vendosni prezervativin në kuletë. Kështu prezervativi mund të dëmtohet. Vendoseni prezervativin, për shembull, në çantën e dorës ose në xhepin e xhaketës ose të këmishës.

Mos e vendosni prezervativin në kuletë. Vendoseni prezervativin, për shembull, në çantën e dorës ose në xhepin e xhaketës ose të këmishës.

Blerja e prezervativëve

Mund të blini prezervativë në një farmaci ose qendra tregtare. Ndonjëherë, mund t'i gjeni edhe në dyqane të tjera, bare dhe klube nate ose makina shitjeje.

Një prezervativ kushton rreth 0,20 €. Prezervativë të veçantë, për shembull me një shije të veçantë ose me të ngritura, mund të kushtojnë deri në € 1 për copë. Disa organizata i ofrojnë prezervativët falas. Pyesni një prej profesionistëve të shëndetit më poshtë.

Sa kushton?

Hoe een condoom gebruiken

Breng een condoom aan voor penetratie. Doe het als volgt:

 • Controleer of de vervaldatum nog niet overschreden is. Gebruik alleen condooms met een CE-kwaliteitslabel op de verpakking.
 • Scheur de verpakking open aan de inkeping. Gebruik geen schaar, mes of uw tanden en wees voorzichtig met lange nagels. U zou het condoom kunnen beschadigen.
 • Trek de voorhuid terug als de penis niet besneden is. Knijp het topje van het condoom dicht om plaats te laten voor het sperma en plaats het condoom op de top van de penis. De penis moet stijf zijn (erectie).
 • Zorg dat de opgerolde rand van het condoom aan de buitenkant zit. Rol het condoom af over de volledige lengte van de penis om te voorkomen dat het afglijdt tijdens het vrijen. 
 • Trek na de zaadlozing terug. Doe dit als de penis nog stijf is en houd het condoom vast bij de rand. 
 • Voorkom dat er sperma uit het condoom lekt.  
 • Maak een knoopje in het condoom. Zo kan er geen sperma lekken. Gooi de gebruikte condoom in de vuilnisbak. 
Controleer of de vervaldatum nog niet overschreden is. Gebruik alleen condooms met een CE-kwaliteitslabel op de verpakking.
Controleer of de vervaldatum nog niet overschreden is. Gebruik alleen condooms met een CE-kwaliteitslabel op de verpakking.
Scheur de verpakking open aan de inkeping.
Scheur de verpakking open aan de inkeping.
Knijp het topje van het condoom dicht om plaats te laten voor het sperma en plaats het condoom op de top van de penis.
Knijp het topje van het condoom dicht om plaats te laten voor het sperma en plaats het condoom op de top van de penis.
Zorg dat de opgerolde rand van het condoom aan de buitenkant zit. Rol het condoom af over de volledige lengte van de penis om te voorkomen dat het afglijdt tijdens het vrijen.
Zorg dat de opgerolde rand van het condoom aan de buitenkant zit. Rol het condoom af over de volledige lengte van de penis om te voorkomen dat het afglijdt tijdens het vrijen.
Het condoom is klaar voor gebruik.
Het condoom is klaar voor gebruik.
Trek na de zaadlozing terug. Doe dit als de penis nog stijf is en houd het condoom vast bij de rand.
Trek na de zaadlozing terug. Doe dit als de penis nog stijf is en houd het condoom vast bij de rand.
Voorkom dat er sperma uit het condoom lekt.
Voorkom dat er sperma uit het condoom lekt.
Maak een knoopje in het condoom. Zo kan er geen sperma lekken. Gooi de gebruikte condoom in de vuilnisbak.
Maak een knoopje in het condoom. Zo kan er geen sperma lekken. Gooi de gebruikte condoom in de vuilnisbak.

Gebruik het condoom maar één keer. 

Er bestaan condooms in allerlei maten, afhankelijk van de dikte van de penis. Zorg dat het condoom niet te strak of te los zit. 

Gebruik nooit 2 condooms tegelijk. De condooms zouden kunnen scheuren. 

Breng alleen glijmiddel op waterbasis aan op een condoom. Gebruik zeker glijmiddel bij anale seks.

Een condoom bewaren

Een condoom bewaart u het best op een koele plaats.

Steek een condoom niet in uw portefeuille. Dit kan het condoom beschadigen. Steek het condoom bijvoorbeeld in uw handtas of in de zak van uw jas of hemd.

Steek een condoom niet in uw portefeuille. Steek het condoom bijvoorbeeld in uw handtas of in de zak van uw jas of hemd.

Condooms kopen

U kunt condooms kopen in de apotheek en de supermarkt. Ze zijn soms ook te krijgen in andere winkels, cafés en nachtclubs en aan automaten.

Een condoom kost ongeveer € 0.20. Specialere condooms, bijvoorbeeld met een speciale smaak of ribbels, kunnen tot € 1 per stuk kosten. Sommige organisaties bieden gratis condooms aan. Vraag het aan een van de zorgverleners onderaan deze pagina.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Farmacia
Dyqan ku mund të blini ilaçet. Aty mund të merrni këtu edhe këshilla për ilaçet. Gjeni një farmaci në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Dokters van de wereld - Antwerpen
Kujdes mjekësor falas
03 231 36 41
Dokters van de wereld - Brussel
Kujdes mjekësor falas
02 225 43 00
Dokters van de wereld - La Louvière
Kujdes mjekësor falas
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
Sociaal steunpunt gezondheid Antwerpen-Noord (OCMW)
Jep përgjigje për pyetjet rreth sëmundjeve, higjienës dhe dietës së ekuilibruar dhe ndihmon për problemet materiale, sociale dhe psikologjike. Shumica e shërbimeve janë falas.
03 270 33 45
Sociaal steunpunt gezondheid Kiel (OCMW)
Jep përgjigje për pyetjet rreth sëmundjeve, higjienës dhe dietës së ekuilibruar dhe ndihmon për problemet materiale, sociale dhe psikologjike. Shumica e shërbimeve janë falas.
03 259 50 70