Higjiena gjatë ciklit menstrual

Për të thithur gjakun gjatë ciklit menstrual, një grua mund të përdorë peceta sanitare ose tamponë. Ajo mund ta mbledhë gjakun edhe me një kupë menstruale.

Peceta sanitare

Peceta sanitare është një pecetë e vogël thithëse që e vendosin gratë në mbathjet e tyre gjatë ciklit menstrual. Në anën e pasme të pecetës sanitare gjendet një shirit ngjitës. Ai nuk e lejon pecetën sanitare të lëvizë. Mund të blini peceta sanitare me madhësi, forma dhe trashësi të ndryshme.

Ndryshoni një pecetë sanitare çdo pak orë.

Një pecetë sanitare
Një pecetë sanitare
Pecetë sanitare në mbathje
Pecetë sanitare në mbathje
Hidheni pecetën sanitare të përdorur në një kosh plehrash.
Hidheni pecetën sanitare të përdorur në një kosh plehrash.

Tamponi

Tamponi është një shufër e vogël pambuku me një fije të ngjitur në të. Ju e futni shufrën e vogël brenda vaginës. Fija varet jashtë vaginës. Mund të blini tamponë me madhësi të ndryshme.

Ndryshoni një tampon çdo pak orë. Për të hequr një tampon, tërhiqeni me kujdes fijen.

Tamponi nuk shkakton grisjen e himenit.

Një tampon
Një tampon
Hapni buzët gjinore për të futur një tampon në vaginë.
Hapni buzët gjinore për të futur një tampon në vaginë.
Grua duke futur një tampon.
Grua duke futur një tampon.
Tamponi brenda vaginës
Tamponi brenda vaginës
Heqja e tamponit duke tërhequr fijen.
Heqja e tamponit duke tërhequr fijen.
Hidheni tamponin e përdorur në një kosh plehrash.
Hidheni tamponin e përdorur në një kosh plehrash.

Kur jeni duke përdorur tampon, mund të bëni dush, të notoni dhe të stërviteni.

Kur jeni duke përdorur tampon, mund të bëni dush, të notoni dhe të stërviteni.

Kupa menstruale

Ju mund të përdorni gjithashtu një kupë menstruale në vend të një pecete sanitare ose tamponëve. Kupa menstruale është prej një materiali të butë (silikon). Ju e vendosni kupën brenda vaginës. Kupa mbledh gjakun.

Kupa prodhohet në masa të ndryshme. Madhësia e kupës varet nga sasia e gjakut që humbni dhe nëse keni kryer lindje apo jo.

Ju e futni kupën njëlloj si tamponin:

Kupa menstruale
Lani duart.
Lani duart.
Paloseni kupën për së gjati.
Paloseni kupën për së gjati.
Hapni buzët gjinore për të futur kupën.
Hapni buzët gjinore për të futur kupën.
Futeni kupën e palosur brenda vaginës. Mbajeni kupën të shtypur, me anën me vrimë të kupës të drejtuar lart. Futeni kupën menstruale thellë brenda vaginës.
Futeni kupën e palosur brenda vaginës. Mbajeni kupën të shtypur, me anën me vrimë të kupës të drejtuar lart. Futeni kupën menstruale thellë brenda vaginës.
Lëshojeni kupën menstruale. Ajo do të hapet në vaginë. Nëse kupa nuk hapet, kthejeni pak. Kupa është plotësisht brenda vaginës.
Lëshojeni kupën menstruale. Ajo do të hapet në vaginë. Nëse kupa nuk hapet, kthejeni pak. Kupa është plotësisht brenda vaginës.

Pastrojeni kupën të paktën dy herë në ditë (të paktën çdo 12 orë):

Mbërthejeni me dy gishta anën e poshtme të kurorës dhe tërhiqeni kupën nga lart jashtë vaginës.
Mbërthejeni me dy gishta anën e poshtme të kurorës dhe tërhiqeni kupën nga lart jashtë vaginës.
Hidhni përmbajtjet e saj në tualet.
Hidhni përmbajtjet e saj në tualet.
Shpëlajeni kupën me ujë. Më pas futeni përsëri kupën.
Shpëlajeni kupën me ujë. Më pas futeni përsëri kupën.

Ju mund ta ripërdorni kupën:

Pasi të mbarojë cikli juaj menstrual, pastrojeni kupën në ujë të zier. Mund të shtoni pak kripë ose uthull për një pastrim më të mirë.
Pasi të mbarojë cikli juaj menstrual, pastrojeni kupën në ujë të zier. Mund të shtoni pak kripë ose uthull për një pastrim më të mirë.
Ruajeni kupën menstruale në një vend të pastër dhe të thatë. Nëse është e mundur, përdorni qesen e saj.
Ruajeni kupën menstruale në një vend të pastër dhe të thatë. Nëse është e mundur, përdorni qesen e saj.

Mund ta përdorni kupën edhe natën.

Kupa menstruale nuk mund të shkaktojë grisjen e himenit.

Ju mund të bëni dush, të notoni dhe bëni ushtrime me kupën menstruale.

Ju mund të bëni dush, të notoni dhe bëni ushtrime me kupën menstruale.

Mund të zgjidhni nëse dëshironi të përdorni tamponë, peceta sanitare ose kupën menstruale.

Nuk është kontracepsion

Tamponi dhe kupa menstruale nuk janë kontraceptivë. Nëse kryeni marrëdhënie seksuale dhe nuk dëshironi të ngelni shtatzënë zgjidhni kontraceptivin më të përshtatshëm për ju.

Ju mund të përdorni tamponët dhe kupat menstruale edhe nëse përdorni një pajisje hormonale IUD. Diskutojeni këtë me gjinekologun tuaj.

Nuk ofron mbrojtje nga IST-të ose HIV

Tamponi dhe kupa menstruale nuk ju mbrojnë nga IST-të ose HIV. Vetëm një prezervativ mund t'ju mbrojë.

Vetëm një prezervativ ju mbron nga IST-të.

Blerja e pecetave sanitare, tamponëve dhe kupës menstruale

Ju mund t'i blini pecetat sanitare, tamponët dhe kupën menstruale në supermarket, dyqanet e ilaçeve, farmaci dhe online. Çmimet ndryshojnë shumë.

Ju mund ta përdorni 1 kupë menstruale nga 5 deri në 10 vjet. Kjo është arsyeja pse një kupë është më e lirë se tamponët dhe pecetat sanitare. Mund të blini kupa menstruale të markave të ndryshme si p.sh., OrganiCup, Be'Cup, Mooncup, Divacup dhe Ladycup. Një kupë menstruale kushton nga 15 deri në 35 euro.

Sa kushton?

Dhimbja

Disa gra kanë dhimbje gjatë periudhës menstruale. Mund ta lehtësoni dhimbjen në bark ose në shpinë (mitër) duke u qetësuar. Për shembull, mund:

  • të bëni një banjë ose një dush të nxehtë;
  • të vendosni një jastëk të nxehtë në bark ose në shpinë;
  • të pini çaj qetësues (për shembull, çaj kamomili);
  • të merreni me sporte ose të bëni ushtrime qetësuese;
  • të kërkoni ilaçet e duhura në farmaci.

Marrëdhënia seksuale

Disa gra duan të kryejnë marrëdhënie seksuale gjatë ciklit të tyre menstrual, disa të tjera jo. Një grua mund të kryejë marrëdhënie seksuale gjatë ciklit të saj menstrual nëse ajo dëshiron. Kjo gjë nuk do të shkaktojë probleme me higjienën.

 

Hygiëne tijdens de menstruatie

Om het bloed tijdens de menstruatie te absorberen, kan een vrouw maandverband of tampons gebruiken. Ze kan het bloed ook opvangen met een menstruatiecup.

Maandverband

Een maandverband is een doekje dat vrouwen in hun onderbroek leggen tijdens de menstruatie. Aan de onderkant van het maandverband zit een plakstrook. Die houdt het verband op zijn plaats. U kunt maandverband in verschillende maten, vormen en diktes kopen. 

Verwissel het maandverband om de paar uur. 

Een maandverband
Een maandverband
Maandverband in onderbroek
Maandverband in onderbroek
Gooi gebruikt maandverband in de vuilnisbak.
Gooi gebruikt maandverband in de vuilnisbak.

Tampon

Een tampon is een staafje van watten met een touwtje aan. Het staafje brengt u in de vagina in. Het koordje blijft uit de vagina hangen. U kunt tampons in verschillende maten kopen.

Verwissel de tampon om de paar uur. Om een tampon te verwijderen, trek zachtjes aan het koordje. 

Het maagdenvlies kan niet scheuren door een tampon.

Een tampon
Een tampon
Spreid de schaamlippen om een tampon in de vagina in te brengen.
Spreid de schaamlippen om een tampon in de vagina in te brengen.
Vrouw brengt een tampon in.
Vrouw brengt een tampon in.
Tampon binnenin de vagina
Tampon binnenin de vagina
Verwijder de tampon door aan het touwtje te trekken.
Verwijder de tampon door aan het touwtje te trekken.
Gooi een gebruikte tampon in de vuilnisbak.
Gooi een gebruikte tampon in de vuilnisbak.

U kunt met een tampon douchen, zwemmen en andere sporten beoefenen.

U kunt met een tampon douchen, zwemmen en andere sporten beoefenen.

Menstruatiecup

U kunt ook een menstruatiecup gebruiken, in plaats van maandverband of tampons. Een menstruatiecup is een bekertje van soepel materiaal (siliconen). U brengt de cup in de vagina in. De cup vangt het bloed op. 

De cup bestaat in verschillende maten. De maat hangt af van de hoeveelheid bloed die u verliest en of u al eens bent bevallen of niet. 

De cup brengt u ongeveer in zoals een tampon:

Was uw handen.
Was uw handen.
Vouw de cup dubbel in de lengte.
Vouw de cup dubbel in de lengte.
Spreid de schaamlippen om de cup in te brengen.
Spreid de schaamlippen om de cup in te brengen.
Breng de cup gevouwen in de vagina in. Houd de cup ingedrukt, met de holle kant van de cup naar boven. Duw de menstruatiecup diep in de vagina.
Breng de cup gevouwen in de vagina in. Houd de cup ingedrukt, met de holle kant van de cup naar boven. Duw de menstruatiecup diep in de vagina.
Laat de menstruatiecup los, hij gaat open in de vagina. Als de cup niet opent, draai hem een beetje. De cup zit volledig in de vagina.
Laat de menstruatiecup los, hij gaat open in de vagina. Als de cup niet opent, draai hem een beetje. De cup zit volledig in de vagina.

Maak de cup minstens 2 keer per dag schoon (minstens om de 12u):

Knijp in de onderkant bij de rand en trek de cup naar beneden en uit de vagina.
Knijp in de onderkant bij de rand en trek de cup naar beneden en uit de vagina.
Giet de inhoud in het toilet.
Giet de inhoud in het toilet.
Spoel de cup af met water. Breng hem daarna terug in.
Spoel de cup af met water. Breng hem daarna terug in.

U kunt de cup hergebruiken:

Als uw menstruatie voorbij is, reinig de cup in kokend water. Voor extra reiniging kunt u een beetje zout of azijn toevoegen.
Als uw menstruatie voorbij is, reinig de cup in kokend water. Voor extra reiniging kunt u een beetje zout of azijn toevoegen.
Bewaar de menstruatiecup op een propere, droge plek. Gebruik liefst het bijgeleverde zakje.
Bewaar de menstruatiecup op een propere, droge plek. Gebruik liefst het bijgeleverde zakje.

U kunt de cup ook ‘s nachts dragen.

Het maagdenvlies kan niet scheuren door een menstruatiecup.

U kunt met de menstruatiecup douchen, zwemmen en andere sporten beoefenen.

U kunt met de menstruatiecup douchen, zwemmen en andere sporten beoefenen.

U kunt kiezen of u tampons, maandverband of de menstruatiecup wilt gebruiken.

Geen anticonceptie

De tampon en de menstruatiecup zijn geen anticonceptiemiddelen. Als u geslachtgemeenschap heeft en niet zwanger wil worden, kies dan een anticonceptiemiddel dat bij u past.

U kunt tampons en menstruatiecups ook gebruiken als u een spiraal heeft. Bespreek dit met uw gynaecoloog.

Geen bescherming tegen soa’s of hiv

De tampon en de menstruatiecup beschermen u niet tegen soa’s en hiv. Alleen een condoom kan u beschermen.

Alleen een condoom beschermt u tegen soa's.

Maandverband, tampons en de menstruatiecup kopen

U kunt maandverband, tampons en de menstruatiecup kopen in de supermarkt, drogisterijen, apotheek en online. De prijzen verschillen sterk.

U kunt 1 menstruatiecup tussen 5 en 10 jaar lang gebruiken. Daarom is de cup goedkoper dan tampons en maandverband. U kunt menstruatiecups kopen van verschillende merken, zoals OrganiCup, Be’Cup, Mooncup, Divacup en Ladycup. De cup kost ongeveer tussen 15 en 35 EUR.

Bij pijn

Bij sommige vrouwen is de menstruatie erg pijnlijk. U kunt de pijn in de buik of rug (baarmoeder) verlichten door te ontspannen. U kunt bijvoorbeeld: 

  • een warm bad of douche nemen;
  • een warm kussen op uw buik of rug leggen;
  • ontspannende thee drinken (bijvoorbeeld kamillethee);
  • sporten of ontspannende oefeningen doen; 
  • vragen naar geschikte medicijnen in de apotheek.

Geslachtsgemeenschap

Sommige vrouwen willen geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie, andere niet. Een vrouw kan geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie als ze dat wil. Dit is geen probleem voor een goede hygiëne.

 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Farmacia
Dyqan ku mund të blini ilaçet. Aty mund të merrni këtu edhe këshilla për ilaçet. Gjeni një farmaci në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: