Himeni

Himeni nuk është një membranë. Ai është një kurorë elastike prej indi brenda vaginës, pranë hyrjes. Himeni nuk është asnjëherë plotësisht i mbyllur. Gjaku nga menstruacionet del nga trupi nëpërmjet hapjes së himenit. Ai ka gjithmonë një hapje të vogël ose të madhe. Madje edhe te vajzat që nuk kanë pasur asnjëherë kontakt seksual (të virgjëra).

Grua e ulur me këmbët e hapura. Fokusi është në organet seksuale të dukshme.
Grua e ulur me këmbët e hapura. Fokusi është në organet seksuale të dukshme.
Pamje e hollësishme e himenit brenda vaginës
Pamje e hollësishme e himenit brenda vaginës

Llojet e himeneve

Çdo himen ndryshon në formë dhe madhësi:

  • Lëkura mund të jetë e hollë ose e trashë.
  • Himeni mund të jetë i lëmuar, me gunga ose me rrudha.
  • Ai mund të jetë i ngushtë ose mjaft i gjerë.
Himene të ndryshme: himen me hapje të ngushtë
Himene të ndryshme: himen me hapje të ngushtë
Himene të ndryshme: himen me hapje mesatare
Himene të ndryshme: himen me hapje mesatare
Himene të ndryshme: himen me hapje të gjerë
Himene të ndryshme: himen me hapje të gjerë

Kryerja e seksit për herë të parë

Kur një grua kryen marrëdhënie seksuale për herë të parë, himeni mund të tendoset ose të griset, por nuk ndodh gjithmonë. Himeni mund të jetë i tendosur ose i grisur edhe nëse gruaja është ende e virgjër. Himeni nuk mund të vërtetojë nëse një grua është e virgjër apo jo.

Kur himeni tendoset ose griset, mund të shkaktojë pak dhimbje. Por, shumica e grave nuk e vënë re. Disa gra humbasin disa pika gjaku kur griset himeni. Shumica e grave nuk humbet gjak. Operacionet për të ndërtuar ose rivendosur himenin shumë shpesh nuk bëjnë ndonjë ndryshim. Ushtrimi i muskujve të dyshemesë së legenit mund t'ju ndihmojë që të ndiheni më të ngushta gjatë penetrimit.

Maagdenvlies

Het maagdenvlies is geen vlies. Het is een smal soepel randje huidweefsel binnenin de vagina, aan de ingang. Het maagdenvlies is niet volledig gesloten. Het bloed van de menstruatie verlaat het lichaam langs de opening. Er is dus altijd een kleinere of grotere opening. Ook bij meisjes die nog nooit seksueel contact hebben gehad (maagd zijn).

Vrouw ligt neer met haar benen gespreid. De focus ligt op de zichtbare geslachtsdelen.
Vrouw ligt neer met haar benen gespreid. De focus ligt op de zichtbare geslachtsdelen.
Detail van het maagdenvlies binnenin de vagina
Detail van het maagdenvlies binnenin de vagina

Soorten maagdenvliezen

Elk maagdenvlies heeft een andere vorm en grootte:

  • De huid kan dun of dik zijn.
  • Het maagdenvlies kan glad, bobbelig of rimpelig zijn. 
  • Het kan smal of wat breder zijn.
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een smalle opening
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een smalle opening
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een middelgrote opening
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een middelgrote opening
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een grote opening
Verschillende maagdenvliezen: maagdenvlies met een grote opening

Eerste keer seks

Wanneer een vrouw voor de eerste keer geslachtsgemeenschap heeft, kan het maagdenvlies uitrekken of scheuren, maar dit is niet altijd het geval. Het maagdenvlies kan al uitgerokken of gescheurd zijn, ook al is de vrouw nog maagd. Het maagdenvlies kan niet bewijzen of een vrouw maagd is of niet

Wanneer het maagdenvlies uitrekt of scheurt, kan dit een beetje pijn doen. De meeste vrouwen merken het echter niet. Sommige vrouwen verliezen een beetje bloed wanneer het maagdenvlies scheurt. De meeste vrouwen bloeden echter niet. Operaties om het maagdenvlies te herstellen helpen daarom meestal niet. Oefeningen met de bekkenbodemspieren kunnen wel helpen om strakker aan te voelen bij penetratie.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Gjinekologu
Në Belgjikë, mund të mbyllni një takim drejtpërdrejt me gjinekologun pa rekomandim nga mjeku juaj i familjes. Por, mjeku juaj i familjes mund t'ju ndihmojë të gjeni një gjinekolog.
Planning Marolles
Qendër për kujdesin mjekësor dhe psikologjik, për informacion rreth kontracepsionit, virgjërisë dhe seksualitetit dhe abortimit
02 511 29 90
Rutgershuis Oost
Informacion dhe kujdes mjekësor anonim për kontracepsionin, virgjërinë dhe seksualitetin
+31 26 4422593, +31 26 4436457