Een anticonceptiemiddel kiezen
U kunt een anticonceptiemiddel kiezen dat het best bij uw situatie en uw levensfase past. U kunt op een later moment in uw leven van anticonceptiemiddel veranderen. Het is daarom goed om te weten welke anticonceptiemiddelen er bestaan en welke vragen u zich kunt stellen bij het kiezen van een middel. U beslist welk middel u wil gebruiken. Uw dokter kan u ook helpen bij het maken van een keuze.
Om het anticonceptiemiddel te kiezen dat het best bij u past, kunt u zich deze vragen stellen:
- Hoe oud ben ik?
Jonge vrouwen zijn zeer vruchtbaar. Het is belangrijk om een betrouwbare methode te kiezen. - Ben ik vergeetachtig?
Heb ik een job met onregelmatige uren?
Heb ik een druk leven?
Aan sommige anticonceptiemiddelen moet u vaker denken dan aan andere. - Wissel ik vaak van partner?
Het risico op het krijgen van een soa is groter wanneer u vaak van partner wisselt. Bescherm u tegen soa’s. - Heb ik af en toe geslachtsgemeenschap?
U kunt een condoom, vrouwencondoom of pessarium gebruiken alleen op het moment dat u geslachtsgemeenschap wil hebben. Zorg dat u naast anticonceptie ook een noodpil in huis heeft. - Rook ik? Ben ik te zwaar?
Bij sommige anticonceptiemiddelen met hormonen zijn de risico’s voor de gezondheid groter dan bij andere wanneer u rookt of te zwaar bent. - Is mijn financiële situatie moeilijk?
Sommige anticonceptiemiddelen zijn goedkoper dan andere. - Zegt mijn geloof iets over anticonceptie en is dit belangrijk voor mij?
- Mag mijn partner weten dat ik anticonceptie gebruik?
Sommige anticonceptiemiddelen zijn niet zichtbaar. - Wil ik dat mijn menstruatie (bloeden) blijft terugkomen? Zou ik graag een regelmatige cyclus hebben?
Sommige anticonceptiemiddelen zorgen voor een meer regelmatige cyclus. Met andere anticonceptiemiddelen kan uw menstruatie onregelmatig worden of zelfs na een tijdje helemaal stoppen. - Vind ik het vervelend dat de dokter een anticonceptiemiddel injecteert of in mijn lichaam aanbrengt?
Voor sommige anticonceptiemiddelen heeft u de hulp van een dokter nodig, voor andere niet.
Vraag advies aan een zorgverlener. Bespreek anticonceptie ook met uw partner. Beide partners zijn verantwoordelijk voor anticonceptie. U kunt samen naar een zorgverlener gaan.
Als een anticonceptiemiddel niet goed werkt voor u, kunt u een ander kiezen. Bijvoorbeeld wanneer u zich fysiek niet goed voelt, u bijwerkingen heeft, uw partner het niet goedkeurt, het te duur is,…