Pessarium
Het pessarium is een anticonceptiemiddel.
Het pessarium is een kapje van silicone. Het heeft een maximale breedte van 8,5 cm. De flexibele rand van het pessarium bedekt de ingang van de baarmoeder (baarmoederhals) en voorkomt dat de zaadcellen de eicel kunnen bereiken.
Sommige pessariums bestaan in verschillende maten. Een dokter bepaalt dan welke maat u nodig heeft. Het pessarium dat in de Belgische apotheek te koop is (Caya), bestaat maar in 1 standaardmaat.
Hoe een pessarium gebruiken?
Breng het pessarium in de vagina in voor penetratie. Doe het als volgt:
- Breng een speciale gel (zaaddodende pasta) aan op de binnenkant van het pessarium. De gel doodt de zaadcellen of remt ze af. De gel verhoogt de bescherming.
- Vouw het pessarium in twee en breng het in maximum 2 uur voor de geslachtsgemeenschap.
- Breng het pessarium diep in de vagina in, tot aan de baarmoederhals. Houd de holle kant van het pessarium naar de baarmoeder gedraaid. De baarmoederhals moet afgedekt zijn.
- Verwijder het pessarium tussen 6 en 24 uur na de zaadlozing. Trek het naar beneden en uit de vagina.
- Was het met warm water en laat het aan de lucht drogen.
Minder betrouwbaar bij fout gebruik
Bij correct gebruik is het pessarium een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Het pessarium wordt echter vaak niet gebruikt zoals hierboven uitgelegd. Dan is het minder betrouwbaar. Het pessarium op maat werkt bovendien alleen als u de juiste maat gebruikt. Wanneer u 5 kilogram verliest of bijkomt, zou u moeten laten nakijken of u een andere maat nodig heeft. Na een bevalling heeft u meestal een nieuwe maat nodig. Ongeveer 16 vrouwen op 100 worden zwanger wanneer ze het pessarium 1 jaar lang gebruiken bij geslachtsgemeenschap.
U mag het pessarium niet gebruiken in de eerste 6 weken na een bevalling. Vraag advies aan een dokter.
Geen bescherming tegen soa's en hiv
Het pessarium beschermt u niet tegen soa’s en hiv. Alleen een condoom kan u beschermen.
Het pessarium kopen
In België kunt u in de apotheek enkel Caya kopen. U heeft geen voorschrift nodig. Vraag meer informatie aan een zorgverlener.
Sommige ziekenfondsen betalen een deel van de kosten voor anticonceptie terug. Vraag het aan uw ziekenfonds.
Voor een pessarium op maat moet u naar de dokter. Dan betaalt u ook het remgeld voor het bezoek aan de dokter. Sommige mensen hebben recht op verhoogde tegemoetkoming of dringende medische hulp.