Çfarë është një prezervativ?

Prezervativ është një mbështjellëse e hollë gome që vendoset mbi penis. Ju vendosni një prezervativ në një penis të ngurtësuar para penetrimit. Ai kap spermën kur burrë ejakulon.

Prezervativi

Metodë e kontracepsionit

Ju mund të përdorni një prezervativ gjatë marrëdhënies seksuale nëse nuk dëshironi të keni një fëmijë. Është një metodë kontracepsioni.

Mbrojtja nga HIV dhe IST-të

Një prezervativ ju mbron ju dhe partnerin tuaj nga HIV dhe shumicën e IST-ve. Ai zvogëlon rrezikun e infeksionit me IST të tjera. Por, ai nuk i mbulon gjithmonë plotësisht plagët, flluskat dhe lythat në lëkurën tuaj ose të partnerit tuaj. Përsëri jeni në rrezik të infektoheni me një IST.

Përdorni një prezervativ kur kryeni seks vaginal ose seks anal. Kështu do të mbroheni nga virusi HIV dhe do të zvogëloni rrezikun e marrjes së IST-ve të tjera.

Mos merrni gjak ose spermë në gojë gjatë seksit oral. Kështu zvogëloni shumë rrezikun e infektimit me HIV. Përdorimi i një prezervativi kur bëni seks oral mund të ulë rrezikun e marrjes së IST-ve të tjera.

Nëse ju dhe partneri juaj nuk doni të përdorni një prezervativ, flisni me një mjek rreth të testuarit për IST ose HIV.

Blerja e prezervativëve

Mund të blini prezervativë pa recetëfarmaci ose supermarket. Ndonjëherë mund t'i gjeni edhe në dyqane të tjera, bare dhe klube nate dhe në makina shitjeje. Mund t'i blini prezervativët edhe në internet.

Një prezervativ kushton rreth € 0,20. Prezervativë të veçantë, për shembull me një shije të veçantë ose me të ngritura, mund të kushtojnë deri në € 1 për copë. Disa organizata i ofrojnë prezervativët falas. Pyesni një prej profesionistëve të shëndetit më poshtë.

Prezervativi femëror

Ka gjithashtu prezervativ femëror.

Prezervativi femëror

Wat is een condoom?

Een condoom is een dun rubber hoesje dat over de penis wordt gerold. U rolt het condoom over de stijve penis voor de penetratie. Het vangt het sperma op wanneer de man een zaadlozing heeft.

Anticonceptiemiddel

U kunt het condoom gebruiken tijdens de geslachtsgemeenschap als u geen kind wil. Het is een anticonceptiemiddel.

Bescherming tegen hiv en soa's

Een condoom beschermt u en uw partner tegen hiv en de meeste soa’s. Het verkleint het risico op een besmetting met andere soa’s. Het bedekt niet altijd volledig de zweren, blaasjes en wratten op uw huid en die van uw partner. U loopt dan nog een risico op besmetting met een soa.

Gebruik een condoom als u vaginale seks of anale seks heeft. Zo bent u beschermd tegen hiv en verkleint u het risico op besmetting met een andere soa. 

Neem geen bloed of sperma in de mond bij orale seks. Het risico op een besmetting met hiv wordt dan erg klein. Een condoom gebruiken bij orale seks kan het risico op besmetting met andere soa’s verminderen. 

Als u en uw partner geen condoom willen gebruiken, bespreek dan met een dokter of u zich moet laten testen op soa’s of hiv.  

Condooms kopen

U kunt condooms zonder voorschrift kopen in de apotheek en de supermarkt. Ze zijn soms ook te krijgen in andere winkels, cafés en nachtclubs en aan automaten. Ook via internet zijn condooms te koop.

Een condoom kost ongeveer € 0.20. Specialere condooms, bijvoorbeeld met een speciale smaak of ribbels, kunnen tot € 1 per stuk kosten. Sommige organisaties bieden gratis condooms aan. Vraag het aan een van de zorgverleners onderaan deze pagina.

Vrouwencondoom

Er bestaan ook vrouwencondooms.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Farmacia
Dyqan ku mund të blini ilaçet. Aty mund të merrni këtu edhe këshilla për ilaçet. Gjeni një farmaci në lagjen tuaj:
Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Dokters van de wereld - Antwerpen
Kujdes mjekësor falas
03 231 36 41
Dokters van de wereld - Brussel
Kujdes mjekësor falas
02 225 43 00
Dokters van de wereld - La Louvière
Kujdes mjekësor falas
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
Sociaal steunpunt gezondheid Antwerpen-Noord (OCMW)
Jep përgjigje për pyetjet rreth sëmundjeve, higjienës dhe dietës së ekuilibruar dhe ndihmon për problemet materiale, sociale dhe psikologjike. Shumica e shërbimeve janë falas.
03 270 33 45
Sociaal steunpunt gezondheid Kiel (OCMW)
Jep përgjigje për pyetjet rreth sëmundjeve, higjienës dhe dietës së ekuilibruar dhe ndihmon për problemet materiale, sociale dhe psikologjike. Shumica e shërbimeve janë falas.
03 259 50 70