Të kesh kujdes gjatë shtatzënisë

Ngrënia

Kushtojuni vëmendje asaj që hani.

 • Hani shëndetshëm: shumë fruta, perime dhe drithëra (patate dhe bukë) dhe prodhime qumështi (qumësht dhe djathë);
 • Hani shumë porcione të vogla në ditë në vend të pak vakteve të bollshme (më lehtë për t'u tretur);

  Disa produkte ushqimore, dheu dhe shtroja e pisët e maces mund të bartin mikrobe që janë të rrezikshme për fetusin (rrezik i infeksionit me toksoplazmën dhe listerinë):

 • Mos hani vezë të gjalla;
 • Mos hani peshk të gjallë ose të tymosur;
 • Mos hani mish të gjallë ose të kuq; Lani duart pas prerjes së mishit të gjallë;
 • Hani djathë dhe pini qumësht të blerë nga supermarketi (jo qumësht të papërpunuar);
 • Lani frutat e gjalla dhe perimet shumë mirë;
 • Vishni doreza nëse punoni në kopsht ose pastroni kutinë e maces. Lani duart më pas.

Pirja

 • Pini mjaftueshëm ujë.
 • Mos pini shumë kafe, çaj ose koka kola.
 • Mos pini alkool.

Ilaçe, droga dhe vitamina

 • Mos merrni ndonjë ilaç pa pyetur një mjek.
 • Mos pini duhan.
 • Mos merrni droga.
 • Merrni vitaminën të quajtur “acid folik” gjatë 3 muajve të parë të shtatzënisë. Pyesni për të në farmaci. Ju mund të filloni ta merrni këtë kur ju planifikoni të ngelni shtatzënë.

Ushtrime dhe jeta jashtë

 • Jini aktive: ecni, ngitni biçikletën, notoni …
 • Pushoni kur ju ndjeheni e lodhur.
 • Rrini larg diellit.
Një grua shtatzënë duke ecur.

Seksi

Ju ende mund të kryeni seks gjatë shtatzënisë.

Grua shtatzënë duke kryer marrëdhënie seksuale ndërkohë që është mbi burrin.

Të takosh mjekun

Lini një takim me një mjek për të konfirmuar shtatzëninë tuaj. Nëse jeni shtatzënë, një mjek, gjinekolog ose mami do ju ndjekë ju dhe fetusin gjatë gjithë shtatzënisë.

Mjeku duke marrë një kampion gjaku nga një grua për të kontrolluar nëse ajo është shtatzënë.

Zorg tijdens de zwangerschap

Eten

Let op wat u eet. 

 • Eet gezond: veel fruit, groenten en graanproducten (brood en aardappelen) en melkproducten (melk en kaas); 
 • Eet veel kleine porties per dag in plaats van een paar grote maaltijden (gemakkelijker om te verteren);

  Sommige voedingsmiddelen, aarde en vuile kattenbakvulling kunnen ziektekiemen bevatten die gevaarlijk zijn voor de foetus (risico op besmetting met toxoplasmose en listeria):
   

 • Eet geen rauwe eieren;
 • Eet geen rauwe of gerookte vis;
 • Eet geen rauw of half doorbakken vlees. Was uw handen nadat u rauw vlees heeft gesneden;
 • Eet kaas en drink melk van de supermarkt (geen rauwe melk); 
 • Maak fruit en groenten goed schoon;
 • Draag handschoenen als u in de tuin werkt of de kattenbak schoonmaakt. Was nadien uw handen.

Drinken

 • Drink genoeg water (1,5 - 2 liter per dag). 
 • Drink niet te veel koffie, thee en cola.
 • Drink geen alcohol.

Medicijnen, drugs en vitaminen

 • Neem geen medicijnen zonder toestemming van een dokter.
 • Rook niet.
 • Gebruik geen drugs.
 • Neem foliumzuur (= een vitamine) tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Vraag ernaar bij de apotheek of de drogisterij. U kunt dit al beginnen te nemen als u van plan bent om zwanger te worden.

Lichaamsbeweging en buitenleven

 • Blijf actief: wandel, fiets, zwem…

 • Rust als u zich moe voelt.

 • Blijf uit de zon.

Een zwangere vrouw wandelt.

Seks

Een zwangere vrouw heeft geslachtsgemeenschap terwijl ze bovenop de man zit.

Naar de dokter gaan

Maak een afspraak met een dokter om uw zwangerschap te bevestigen. Als u zwanger bent, zal een dokter, gynaecoloog of vroedvrouw u en de foetus opvolgen gedurende de hele zwangerschap.

Een dokter neemt een bloedstaal van een vrouw om na te gaan of ze zwanger is.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Farmacia
Dyqan ku mund të blini ilaçet. Aty mund të merrni këtu edhe këshilla për ilaçet. Gjeni një farmaci në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
Prenataal steunpunt - Bevrijdingslaan
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Brussel
Kujdes para lindjes falas
02 229 50 17, 078 150 100
Prenataal steunpunt - De Sloep
Kujdes para lindjes falas
09 234 38 58, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Mechelen
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Pothoekstraat
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Sint-Bernardsesteenweg
Kujdes para lindjes falas
03 285 44 36, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Willy Vandersteenplein
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Kind en Gezin
Ndihmë për prindër (të ardhshëm) nëpërmjet informacionit, këshillave praktike dhe kontrolleve mjekësore derisa fëmija të arrijë moshën 3-vjeçare. Shërbimet janë falas.
078 150 100
De Kraamtuin
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
078 05 52 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
016 20 77 40
Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
03 238 11 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
0473 45 14 38, 050 33 02 70
Expertisecentrum Kraamzorg Kraamkaravaan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
09 333 57 60
Expertisecentrum Kraamzorg Volle maan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
02 229 25 58, 0478 88 11 86
Mamia
Një mami ndihmon gratë shtatzëna para, gjatë dhe pas lindjes. Gjeni një mami në lagjen tuaj:
ONE
Monitorim shoqëror dhe mjekësor falas gjatë shtatzënisë dhe monitorim i fëmijës. ONE vepron në të gjithë Belgjikën ku flitet frëngjisht. Kontaktoni degën lokale të ONE: