Seksi gjatë shtatzënisë

Ju mund të kryeni seks kur ju jeni shtatzënë.

Disa gra duan të kryejnë seks më shpesh kur ato janë shtatzënë, të tjera duan më pak:

  • Gjatë muajve të parë të shtatzënisë, shumë gra shpesh nuk ndjejnë sikur duan të bëjnë seks. Ato kanë pështjellime dhe janë të lodhura dhe gjokset e tyre dhembin. Shumë çifte janë të shqetësuar rreth të ardhmes dhe ndjehen të stresuar.
  • Nga ana tjetër vagina, klitori dhe thithat janë shumë të ndjeshëm. Disa gra ndjehen sikur duan të bëjnë seks më shpesh.
  • Për disa gra seksi gjatë shtatzënisë është shumë i pakëndshëm ose madje shumë i dhimbshëm.

Disa burra e konstatojnë të vështirë të kryejnë seks me partneren e tyre shtatzënë nga frika e lëndimit të saj ose fetusit.

Jo e dëmshme për fetusin

Marrëdhënia seksuale nuk mund ta dëmtojë fetusin sepse mitra e mbron atë. Sperma nuk mund të futet në mitër. Hyrja për në mitër është mbyllur.

Nuk ka asnjë rrezik dështimi, por mos kryeni marrëdhënie seksuale nëse mjeku ju këshillon të mos kryeni.

Seksi është më shumë se penetrim. Ka lloje seksi të ndryshëm. Ju gjithashtu mund të masturboni, të përkëdhelni, masazhoni, të përqafoni ose të kryeni seks oral me partnerin tuaj.

Qëndrimi i gruas shtatzënë. Fokusi është në organet e brendshme seksuale me fetusin brenda mitrës.
Qëndrimi i gruas shtatzënë. Fokusi është në organet e brendshme seksuale me fetusin brenda mitrës.
Detaje të organeve të brendshme seksuale të një gruaje shtatzënë. Fetusi është brenda mitrës. Një penis po penetron vaginën dhe nuk mund ta arrijë fetusin.
Detaje të organeve të brendshme seksuale të një gruaje shtatzënë. Fetusi është brenda mitrës. Një penis po penetron vaginën dhe nuk mund ta arrijë fetusin.

Pozicione të ndryshme

Ju mund të provoni pozicione të ndryshme që janë më shumë të rehatshme dhe më pak të dhimbshme.

Marrëdhënia seksuale gjatë shtatzënisë shembulli 1: Gruaja ulet mbi burrin.
Marrëdhënia seksuale gjatë shtatzënisë shembulli 1: Gruaja ulet mbi burrin.
Marrëdhënie seksi gjatë shtatzënisë shembulli 2: Burri dhe gruaja shtrihen në anë, burri prapa gruas.
Marrëdhënie seksi gjatë shtatzënisë shembulli 2: Burri dhe gruaja shtrihen në anë, burri prapa gruas.
Marrëdhënie seksi gjatë shtatzënisë shembulli 3: Gruaja shtatzënë është ne duar dhe gjunjë. Burri qëndron në gjunjë pas saj.
Marrëdhënie seksi gjatë shtatzënisë shembulli 3: Gruaja shtatzënë është ne duar dhe gjunjë. Burri qëndron në gjunjë pas saj.

Mbrojtja nga IST-të

Seks tijdens de zwangerschap

U kunt seks hebben wanneer u zwanger bent.

Sommige vrouwen hebben meer zin in seks als ze zwanger zijn, andere minder:

  • De eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen weinig of geen zin in seks: ze zijn misselijk, moe en hebben pijnlijke borsten. Veel koppels zijn in die periode ook gestresseerd en bezorgd over wat de toekomst zal brengen. 
  • Maar de vagina, clitoris en tepels zijn wel gevoeliger. Sommige vrouwen hebben dan meer zin in seks. 
  • Voor sommige vrouwen is seks tijdens de zwangerschap te pijnlijk.

Sommige mannen vinden het moeilijk om seks met hun zwangere partner te hebben omdat ze bang zijn dat ze haar of de foetus pijn zullen doen.

Niet schadelijk voor de foetus

Geslachtsgemeenschap is niet gevaarlijk voor de foetus. De baarmoeder beschermt de foetus. De toegang tot de baarmoeder (baarmoederhals) is afgesloten. Er kan geen sperma in.

Er is geen risico op een miskraam, maar heb geen geslachtsgemeenschap als de dokter of gynaecoloog adviseert om het niet te doen.

Seks is meer dan penetratie. Er zijn verschillende soorten seks. U kunt ook masturberen, strelen, masseren, knuffelen of orale seks hebben met uw partner.

Zwangere vrouw rechtopstaand. De focus ligt op de inwendige geslachtsdelen met de foetus in de baarmoeder.
Zwangere vrouw rechtopstaand. De focus ligt op de inwendige geslachtsdelen met de foetus in de baarmoeder.
Detail van de inwendige geslachtsdelen van een zwangere vrouw. De foetus is in de baarmoeder. Een penis dringt de vagina binnen en kan niet aan de foetus komen.
Detail van de inwendige geslachtsdelen van een zwangere vrouw. De foetus is in de baarmoeder. Een penis dringt de vagina binnen en kan niet aan de foetus komen.

Verschillende standjes

U kunt verschillende standjes proberen die comfortabeler en minder pijnlijk zijn. 

Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 1: De zwangere vrouw zit op de man.
Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 1: De zwangere vrouw zit op de man.
Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 2: De man ligt op zijn zij achter de zwangere vrouw.
Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 2: De man ligt op zijn zij achter de zwangere vrouw.
Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 3: De zwangere vrouw zit op handen en knieën. De man zit op zijn knieën achter haar.
Geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap voorbeeld 3: De zwangere vrouw zit op handen en knieën. De man zit op zijn knieën achter haar.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Mamia
Një mami ndihmon gratë shtatzëna para, gjatë dhe pas lindjes. Gjeni një mami në lagjen tuaj:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
Prenataal steunpunt - Bevrijdingslaan
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Brussel
Kujdes para lindjes falas
02 229 50 17, 078 150 100
Prenataal steunpunt - De Sloep
Kujdes para lindjes falas
09 234 38 58, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Mechelen
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Pothoekstraat
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Sint-Bernardsesteenweg
Kujdes para lindjes falas
03 285 44 36, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Willy Vandersteenplein
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Kind en Gezin
Ndihmë për prindër (të ardhshëm) nëpërmjet informacionit, këshillave praktike dhe kontrolleve mjekësore derisa fëmija të arrijë moshën 3-vjeçare. Shërbimet janë falas.
078 150 100
Gjinekologu
Në Belgjikë, mund të mbyllni një takim drejtpërdrejt me gjinekologun pa rekomandim nga mjeku juaj i familjes. Por, mjeku juaj i familjes mund t'ju ndihmojë të gjeni një gjinekolog.