Të dini nëse ju keni një IST

Shpesh IST-të nuk kanë simptoma të qarta. Ju nuk mund të shihni gjithmonë nëse keni një IST. Testojeni veten tuaj nëse dëshironi të siguroheni që nuk keni një IST. Një prezervativ ju mbron ju dhe partnerin tuaj nga shumica e IST-ve.

Burrë duke folur me një profesionist shëndeti.

Simptomat

Nëse keni një nga simptomat e më poshtme ju mund të keni një IST:

  • rrjedhje nga uretra, vagina ose anusi (e verdhë, e gjelbër, kafe, me erë të keqe ose të gjakosur). Zakonisht është normale të keni rrjedhje nga vagina (rrjedhje vaginale). Nëse rrjedhja ka erë të fortë ose ndryshon ngjyrë, mund të jetë një simptomë e një IST-je;
  • ndryshime në lëkurën tuaj: flluska, lytha, puçrra ose rrjedhje mbi/në/rreth penisit, vaginës, anusit ose gojës/fytit;
  • dhimbje dhe/ose një ndjesi djegieje kur shkoni në tualet;
  • kruajtje e pensit, vaginës, anusit ose qimeve pubike;
  • gjakrrjedhje ose dhimbje barku kur kryeni marrëdhënie seksuale (penetrim);
  • dhimbje në një ose të dy testikujt (burri);
  • gjakfeçet tuaja.

Infeksionet vaginale

Disa simptoma te gratë (rrjedhje, kruajtje të vaginës, ndjesi djegieje gjatë urinimit) mund të shkaktohen nga dy infeksione kërpudhore: kandida ose vaginoza bakteriale.

Ato nuk transmetohen seksualisht (nuk janë IST). Ato janë quajtur infeksione vaginale.

Pyesni mjekun tuaj të familjes për këshillë.

Trajtimi i IST-ve

Simptomat e një IST-je mund të zhduken ndërkohë që ju e keni ende IST-në. Megjithatë ju duhet të trajtoheni. Shumica e IST-ve mund të kurohen ose simptomat e tyre mund të trajtohen.

IST-të mund ta dëmtojnë shumë shëndetin tuaj dhe shëndetin e partnerit tuaj nëse nuk trajtohen. Për shembull: mund ta keni të vështirë të ngelni shtatzënë (shterpësi).

Pyesni mjekun tuaj të familjes për këshillë.

Weten of u een soa heeft

Soa’s hebben vaak geen duidelijke symptomen. U ziet niet altijd dat u een soa heeft. Laat u testen als u zeker wilt weten dat u geen soa heeft. Een condoom beschermt u en uw partner tegen de meeste soa's.

Man praat met een zorgverlener.

Symptomen

U heeft misschien een soa als u één van volgende symptomen heeft: 

Vaginale infecties

Bij vrouwen kunnen sommige symptomen (afscheiding, jeukende vagina, branderig gevoel bij het plassen) het gevolg zijn van twee schimmelinfecties: candida of bacteriële vaginose.

Ze zijn niet seksueel overdraagbaar (geen soa’s). Het zijn vaginale infecties

Vraag uw huisarts om advies.

Behandeling van soa's

De symptomen kunnen verdwijnen, terwijl u nog een soa heeft. Behandeling blijft nodig. De meeste soa’s kunnen genezen of de symptomen kunnen worden behandeld.

Soa’s kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid en die van uw partner als ze niet worden behandeld. Een gevolg kan dan bijvoorbeeld zijn dat u moeilijk zwanger (onvruchtbaar) kan worden. 

Vraag uw huisarts om advies.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Gjinekologu
Në Belgjikë, mund të mbyllni një takim drejtpërdrejt me gjinekologun pa rekomandim nga mjeku juaj i familjes. Por, mjeku juaj i familjes mund t'ju ndihmojë të gjeni një gjinekolog.
Elisa Centrum - UMC Sint-Pieter
Testim anonim dhe falas për HIV dhe IST
02 535 30 03
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
S clinic - UMC Sint-Pieter
Testim dhe trajtim për IST
02 535 37 32
Centre S (Sida Sol)
Testim për HIV dhe IST
04 287 67 00
Dokters van de wereld - Antwerpen
Kujdes mjekësor falas
03 231 36 41
Dokters van de wereld - Brussel
Kujdes mjekësor falas
02 225 43 00
Dokters van de wereld - La Louvière
Kujdes mjekësor falas
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10
Ex aequo
Për burrat që bëjnë seks me burra në Bruksel dhe Wallonia. Ndihmë për pyetjet dhe problemet lidhur me virusin HIV dhe shëndetin seksual dhe teste falas për virusin HIV dhe IST-të. Duhet të lini takim për testet.
02 736 28 61