Trajtimi i IST-ve

Nëse mendoni se ju mund të keni një IST, pyesni një mjek për ndihmë. IST-të duhet të trajtohen për të shmangur efektet negativeshëndetin tuaj. Flisni me një mjek në mënyrë që ai ose ajo të mund t'ju japë të drejtën e trajtimit.

Ndiqni trajtimin në mënyrën që ju thotë mjeku. Vazhdoni trajtimin edhe kur të jenë zhdukur simptomat.

Ka lloje të ndryshëm IST-sh. Ato nuk kanë gjithmonë simptoma. Pyesni një mjek për këshillë. Çdo IST trajtohet ndryshe.

Burrë duke folur me një profesionist shëndeti.
Burrë duke folur me një profesionist shëndeti.
Ndiqni trajtimin në mënyrën që ju thotë mjeku. Vazhdoni trajtimin edhe kur të jenë zhdukur simptomat.
Ndiqni trajtimin në mënyrën që ju thotë mjeku. Vazhdoni trajtimin edhe kur të jenë zhdukur simptomat.

Trajtimi për IST-të bakteriale

IST e shkaktuar nga bakteret:

IST-të bakteriale mund të kurohen me antibiotikë. Ju duhet një recetë nga mjeku. Më pas mund t'i blini ilaçet nga një farmaci.

Gjatë trajtimit, shmangni seksin ndërsa keni ende simptomat ose përdorni një prezervativ për të ulur rrezikun e infektimit të dikujt tjetër.

Trajtimi për IST-të virale

IST e shkaktuar nga një virus:

Disa IST virale nuk mund të kurohen, por simptomat mund të trajtohen.

 • Hepatiti B: çlodhuni mirë. Nëse është e nevojshme, mjeku mund t'ju japë recetë ilaçesh.
 • Herpesi: nëse është e nevojshme, mjeku mund t'ju japë recetë ilaçesh për të trajtuar flluskat.
 • Lythat gjenitalë: mjeku mund t'ju japë në recetë kremi për ta aplikuar mbi lytha. Nëse është e nevojshme, mjeku heq lythat duke i prerë ose duke i ngrirë ata.

Trajtimi për IST-të parazitare

IST e shkaktuar nga një parazit:

Zgjebja:

 • Mjeku mund t'ju japë recetë kremi për ta aplikuar mbi lëkurën tuaj.
 • Lani çdo ditë rrobat tuaja të brendshme, veshjet, pizhamet, çarçafët dhe peshqirët në një temperaturë të paktën 60° C.

Trikomoniaza:

 • Mund të trajtohet me antibiotikë.
 • Ju duhet një recetë nga një mjek për të marrë ilaçet.

Morrat pubikë:

 • Mjeku mund t'ju japë recetë kremi për ta aplikuar mbi lëkurën tuaj ku keni morra.
 • Lani çdo ditë rrobat tuaja të brendshme, veshjet, pizhamet, çarçafët dhe peshqirët në një temperaturë të paktën 60° C.

Të flasësh me partnerin tuaj

Nëse keni një IST, flisni me partnerin tuaj rreth kësaj dhe nxiteni të shkojë te një mjek. Nëse keni një IST të caktuar, partneri juaj nevojitet të testohet dhe trajtohet gjithashtu. Në këtë mënyrë ju mbroni dhe veten tuaj. Nëse partneri juaj nuk trajtohet, mund të infektoheni përsëri nëse bëni seks pa prezervativ.

Mos bëni seks gjatë trajtimit tuaj ose përdorni një prezervativ për të ulur rrezikun e infektimit të partnerit tuaj.

Nëse keni bërë kohët e fundit seks me një person tjetër, paralajmërojeni edhe atë. Më pas, edhe ai person mund të bëjë testin dhe të marrë trajtim.

​Pyesni një mjek për këshillë.

Çift duke folur.

Behandeling van soa's

Als u denkt dat u een soa heeft, vraag dan een dokter om hulp. Soa’s moeten altijd worden behandeld om negatieve effecten op uw gezondheid te voorkomen. Praat met een dokter zodat hij/zij u de juiste behandeling kan geven.

Volg de behandeling zoals de dokter het heeft voorgeschreven. Ga verder met de behandeling, ook als de symptomen al weg zijn.

Er zijn verschillende soorten soa’s. Soa’s hebben niet altijd symptomen. Vraag een dokter om advies. De behandeling is voor elk type soa anders.

Man praat met een zorgverlener.
Man praat met een zorgverlener.
Volg de behandeling zoals de dokter het heeft voorgeschreven. Ga verder met de behandeling, ook als de symptomen al weg zijn.
Volg de behandeling zoals de dokter het heeft voorgeschreven. Ga verder met de behandeling, ook als de symptomen al weg zijn.

Behandeling van bacteriële soa's

Soa's veroorzaakt door een bacterie zijn, onder andere:

Bacteriële soa's kunnen worden behandeld met antibiotica. U heeft een voorschrift van de dokter nodig. Daarmee kunt u de medicijnen kopen bij de apotheek.

Tijdens de behandeling, vermijd seks wanneer u nog symptomen heeft of gebruik een condoom om het risico op besmetting van iemand anders te verminderen.

Behandeling van virale soa's

Soa's veroorzaakt door een virus zijn, onder andere:

Sommige virale soa’s zijn ongeneeslijk, maar de symptomen kunnen wel worden behandeld.

 • Hepatitis B: Rust goed. Indien nodig kan de dokter u medicijnen voorschrijven.
 • Herpes: Indien nodig schrijft de dokter u medicijnen voor waarmee u de blaasjes kunt behandelen.
 • Genitale wratten: De dokter kan u een crème voorschrijven die u op de wratten kunt aanbrengen. Indien nodig verwijdert de dokter de wratten door ze weg te snijden of ze te bevriezen.

Behandeling van parasitaire soa's

Soa's veroorzaakt door een parasiet:

Schurft:

 • De dokter kan een crème voorschrijven om op uw huid aan te brengen. 
 • Was uw ondergoed, kleren, pyjama’s, lakens en handdoeken elke dag op minstens 60° C. 

Trichomonas:

 • Kan worden behandeld met antibiotica.
 • U heeft een voorschrift van de dokter nodig om de medicijnen te kunnen kopen.

Schaamluizen: 

 • De dokter kan een crème voorschrijven die u kan aanbrengen op de zones waar u luizen heeft.
 • Was uw ondergoed, kleren, pyjama’s, lakens en handdoeken elke dag op minstens 60° C. 

Praten met uw partner

Heeft u een soa, praat erover met uw partner en spoor hem/haar aan om ook naar een dokter te gaan. Bij sommige soa’s moet uw partner ook getest en behandeld worden. Zo beschermt u ook uzelf. Als uw partner niet behandeld is, kan die u opnieuw besmetten bij seks zonder condoom.

Vrij niet tijdens de behandeling of gebruik een condoom om het risico op infectie van uw partner te verminderen. 

Als u recent seks had met anderen, verwittig hen ook. Dan kunnen zij zich ook laten testen en behandelen.

​Vraag een dokter om advies. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Gjinekologu
Në Belgjikë, mund të mbyllni një takim drejtpërdrejt me gjinekologun pa rekomandim nga mjeku juaj i familjes. Por, mjeku juaj i familjes mund t'ju ndihmojë të gjeni një gjinekolog.
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
S clinic - UMC Sint-Pieter
Testim dhe trajtim për IST
02 535 37 32
Dokters van de wereld - Antwerpen
Kujdes mjekësor falas
03 231 36 41
Dokters van de wereld - Brussel
Kujdes mjekësor falas
02 225 43 00
Dokters van de wereld - La Louvière
Kujdes mjekësor falas
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10
Farmacia
Dyqan ku mund të blini ilaçet. Aty mund të merrni këtu edhe këshilla për ilaçet. Gjeni një farmaci në lagjen tuaj: