Infeksionet vaginale

Një infeksion vaginal është një infeksion i vaginës me simptoma të ngjashme me një IST. Nuk është një IST. Ju shpesh nuk merrni infeksion nga seksi.

Infeksioni është shkaktuar nga një kërpudhë (kandida) ose nga baktere (vaginoza bakteriale).

Ju mund të parandaloni shumicën e infeksioneve vaginale nëse ju kujdeseni për vaginën tuaj.
Antibiotikët dhe stresi mund të shkaktojë gjithashtu infeksione vaginale. Merrni antibiotikë vetëm kur është e nevojshme.

Ju mund të keni një infeksion vaginal nëse ju keni një ose më shumë të simptomave të mëposhtme:

  • rrjedhje vaginale që është ndryshe nga zakonisht:
    • rrjedhje lëngjesh që vijnë erë të keqe;
    • shumë rrjedhje që ngjan me ujin ose e bardhë dhe e thërrmueshme.
  • dhimbje gjatë marrëdhënies seksuale;
  • acarim, kruajtje ose skuqje të vaginës dhe zonës rreth saj;
  • dhimbje kur urinoni;
  • ënjtje të buzëve gjinore.

Nëse mendoni se keni një infeksion vaginal, flisni me një mjek. Një infeksion vaginal mund të trajtohet lehtësisht. Mjeku ju jep juve një recetë për një ilaç ose krem.

Pyesni një mjek për këshillë nëse partneri juaj nevojitet të testohet dhe trajtohet gjithashtu.

Grua duke folur me një mjek

Vaginale infecties

Een vaginale infectie is een infectie van de vagina met symptomen die lijken op die van een soa. Het is geen soa. U krijgt de infectie vaak niet via seks.

De infectie wordt veroorzaakt door een schimmel (candida) of door bacteriën (bacteriële vaginose).

De meeste vaginale infecties kunnen worden voorkomen door goede hygiëne van de vaginaAntibiotica en stress kunnen ook vaginale infecties veroorzaken. Neem alleen antibiotica wanneer het noodzakelijk is.

U zou een vaginale infectie kunnen hebben als u een of meer van de volgende symptomen heeft:

Als u denkt dat u een vaginale infectie heeft, praat erover met een dokter. Een vaginale infectie kan gemakkelijk worden behandeld. De dokter bezorgt u een voorschrift voor een medicijn of een crème.

Vraag aan de dokter of uw partner ook moet worden getest en behandeld.

Vrouw praat met een dokter.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: