Simptoma të shtatzënisë

Trupi

Gjatë shtatzënisë trupi juaj ndryshon shumë. Ju përjetoni ndryshimet e mëposhtme:

Ju mund të keni 1 ose më shumë nga parehatitë e mëposhtme, të cilat janë normale:

 • të përziera;
 • lodhje;
 • kapsllëk (të mos jesh në gjendje të jashtë qitësh);
 • Gjokse të fryra dhe që dhembin;
 • keni nevojë të shkoni në banjë (tualet) shpesh;
 • mishra dhëmbësh të infektuar;

Më vonë në shtatzëninë tuaj, ju mund të ndeshni të tjera parehati:

 • shenja tendosje në barkun tuaj;
 • këmbë dhe shputa të dhimbshme/të fryra;
 • dhimbje kurrizi.

Emocione

Emocionet tuaja dhe humori mund të ndryshojnë shumë shpejt. Për shembull, ju mund të jeni e lumtur në një moment dhe të ndjeheni e trishtuar dhe e shqetësuar në tjetrin.

Të përziera

Të përzierat ndodhin kryesisht gjatë 3 muajve të parë të shtatzënisë.  

 • Hani një mëngjes të lehtë;
 • Hanin disa porcione të vogla ushqimi gjatë ditës;
 • Pini mjaftueshëm ujë gjatë ditës;
 • Shkoni te një mjek nëse duhet të villni më shumë se 3 herë në ditë.

Mund të ndihmojë:

 • Hani diçka të vogël para se të dilni nga shtrati dhe kur shkoni në shtrat;
 • Pini pak qumësht ose çaj xhenxhefili.

Lodhje

Ndjesia e lodhjes ndodh veçanërisht në fillim të shtatzënisë.  

 • Pushoni shumë;
 • Shkoni te një mjek për të kontrolluar nëse keni mjaftueshëm hekur në gjakun tuaj.

Gjatë fundit të shtatzënisë, lodhje mund të shkaktojnë edhe stresi emocional dhe mungesa e gjumit për shkak të lëvizjeve të foshnjës, ngërçeve të muskujve, urinimit të shpeshtë e të tjera.  

Kapsllëku

Muskujt e zorrës janë më të lëshuar dhe punojnë më ngadalë gjatë shtatzënisë. Kjo mund të shkaktojë kapsllëk.  

 • Pini shumë ujë;
 • Pini lëng të freskët portokalli;
 • Hani bukë integrale;
 • Jini aktive.

Mishra dhëmbësh të infektuar

Gjatë shtatzënisë, ndryshimet në hormone rrisin rrjedhën e gjakut te mishrat e dhëmbëve gjë që i bën të jenë më të ndjeshme, të irritueshme dhe të fryra.

 • Lani dhëmbët tuaj 3 herë në ditë;
 • Shkoni te një dentist nëse infeksioni mbetet.

Shenja tendosje

Shenjat e tendosjes janë vija rozë ose kafe në lëkurën e barkut, të gjokseve ose të kofshëve, të shkaktuara nga tendosja e lëkurës. Shenjat e tendosjes zbehen pas shtatzënisë, por mbeten pak të dukshme.

Vendosni një krem hidratues ose vaj në barkun tuaj për t'u kujdesur për lëkurën tuaj.

Këmbë dhe shputa të dhimbshme/të fryra

Shumica e grave shtatzëna vuajnë nga këmbët dhe shputat e fryra, kryesisht gjatë fundit të shtatzënisë. Këmbët dhe shputat e fryra shkaktohen nga presioni i rritur i mitrës në vena dhe nga rritja e sasisë së gjakut në trup.

Ngrini këmbët tuaja lart kur uleni.

Dhimbje kurrizi

Dhimbja e kurrizit shkaktohet kryesisht nga rritja e peshës së mitrës dhe nga ndryshimet në hormone. 

 • Uluni drejt;
 • Përkulni gjunjët tuaj kur ngrini objekte të rënda;
 • Mos vishni taka të larta;
 • Bëni ushtrime të lehta, për shembull: ecje, not ose çiklizëm.

Pas lindjes

Pas lindjes, trupi juaj mund të mbetet pak ndryshe nga si ishte para shtatzënisë tuaj. Për shembull: diferencë në peshë, formë e ndryshuar e barkut dhe e gjokseve.

Symptomen van zwangerschap

Lichaam

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. U ervaart de volgende veranderingen:

U kunt last krijgen van een of meer van de volgende ongemakken. Dit is normaal. 

 • misselijkheid;
 • vermoeidheid;
 • constipatie (geen stoelgang hebben);
 • gezwollen en pijnlijke borsten
 • vaak moeten plassen;
 • ontstoken tandvlees.

Later in de zwangerschap kunt u last krijgen van andere ongemakken:

 • zwangerschapsstriemen (lijnvormige littekens) op de buik;
 • pijnlijke/gezwollen benen en voeten;
 • rugpijn.

Gevoelens

Uw gevoelens en humeur kunnen snel veranderen. Bijvoorbeeld: u kunt zich het ene moment gelukkig voelen en het andere triestig of angstig. 

Misselijkheid

Misselijkheid komt vooral de eerste 3 maanden van de zwangerschap voor. 

 • Neem een licht ontbijt;
 • Eet overdag verschillende kleine porties;
 • Drink de hele dag voldoende water;
 • Ga naar een dokter als u meer dan 3 keer per dag moet overgeven. 

Het kan ook helpen om:

 • Iets kleins te eten voor u uit bed stapt of gaat slapen; 
 • Wat melk of gemberthee te drinken.

Vermoeidheid

Vooral in het begin van de zwangerschap zijn vrouwen vaak moe.

 • Rust veel;
 • Ga naar een dokter om na te gaan of uw bloed voldoende ijzer bevat. 

Op het einde van de zwangerschap kunnen emotionele stress en slaaptekort door, bijvoorbeeld, de bewegingen van de baby, spierkrampen, vaak moeten plassen,...vermoeidheid veroorzaken.

Constipatie

De spieren in de darmen zijn meer ontspannen en werken trager tijdens de zwangerschap. Dit kan constipatie veroorzaken.

 • Drink veel water (1,5 - 2 liter per dag);
 • Drink vers sinaasappelsap;
 • Eet veel vezels (bijvoorbeeld: volkorenbrood);
 • Blijf actief (beweeg minstens 30 minuten per dag).

Ontstoken tandvlees

Veranderingen in de hormonen tijdens de zwangerschap verhogen de bloedtoevoer naar het tandvlees. Daardoor kan het tandvlees gevoeliger, geïrriteerd, gezwollen zijn en gaat het bloeden.  

 • Poets uw tanden 3 keer per dag; 
 • Ga naar een tandarts als uw tandvlees blijft bloeden. 

Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen zijn roze of bruinachtige strepen in de huid van de buik, borsten of heupen. De zwangerschapsstriemen ontstaan door het uitrekken van de huid. Na de zwangerschap worden de striemen lichter, maar ze blijven een beetje zichtbaar.

U kunt uw buik insmeren met hydraterende crème of olie.

Pijnlijke/gezwollen benen en voeten

De meeste zwangere vrouwen hebben last van gezwollen benen en voeten, vooral tegen het einde van de zwangerschap. Gezwollen benen en voeten ontstaan door de verhoogde druk van de baarmoeder op de aderen en de toegenomen hoeveelheid bloed in het lichaam.

Leg uw benen omhoog, wanneer u zit en drink voldoende.

Rugpijn

Rugpijn ontstaat meestal door het toegenomen gewicht van de baarmoeder en de veranderingen in de hormonen.

 • Zit rechtop;
 • Buig door uw knieën als u zware voorwerpen opheft;
 • Draag geen hoge hakken;
 • Doe lichte sporten. bijvoorbeeld: wandelen, zwemmen of fietsen.

Na de bevalling

Het kan dat uw lichaam er na de bevalling nooit meer hetzelfde uit zal zien als voor de zwangerschap. Bijvoorbeeld: uw gewicht, de vorm van uw buik en uw borsten kunnen anders zijn dan daarvoor. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
Prenataal steunpunt - Bevrijdingslaan
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Brussel
Kujdes para lindjes falas
02 229 50 17, 078 150 100
Prenataal steunpunt - De Sloep
Kujdes para lindjes falas
09 234 38 58, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Mechelen
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Pothoekstraat
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Prenataal steunpunt - Sint-Bernardsesteenweg
Kujdes para lindjes falas
03 285 44 36, 078 150 100
Prenataal steunpunt - Willy Vandersteenplein
Kujdes para lindjes falas
078 150 100
Kind en Gezin
Ndihmë për prindër (të ardhshëm) nëpërmjet informacionit, këshillave praktike dhe kontrolleve mjekësore derisa fëmija të arrijë moshën 3-vjeçare. Shërbimet janë falas.
078 150 100