Natuurlijke bevalling
Bij een natuurlijke bevalling wordt de baby geboren via de vagina van de moeder. Een natuurlijke bevalling duurt gemiddeld tussen 12 en 18 uur bij het 1ste kind. Een 2de bevalling duurt meestal minder lang.
Voor de baby geboren wordt, krijgt de moeder weeën. De spieren in de baarmoeder trekken samen. Wanneer u regelmatig weeën heeft, vertrekt u naar het ziekenhuis. De weeën zijn regelmatig wanneer ze om de 5 tot 10 minuten komen, gedurende minstens 1 uur.
Weeën
De weeën zorgen ervoor dat de baarmoederhals (de ingang van de baarmoeder) zich opent. Wanneer de baarmoederhals ver genoeg open is, bent u klaar om te bevallen.
Om de pijn tijdens de weeën te verzachten kunt u:
- rondwandelen;
- ademhalingstechnieken toepassen;
- een bad of douche nemen om te ontspannen;
- hulpmiddelen zoals een warm kussen of een zitbal gebruiken;
- een epidurale (lokale) verdoving vragen (een injectie) in de onderrug, als u bevalt in een ziekenhuis of geboortehuis. U krijgt de verdoving terwijl u zit of ligt.
Bevalling in een ziekenhuis of geboortehuis
Een vroedvrouw onthaalt u.
De vroedvrouw:
- Registreert de weeën en de hartslag van de foetus met een monitor;
- Doet een onderzoek via de vagina;
- Beantwoordt al uw vragen tijdens de arbeid.
Een gynaecoloog wordt op de hoogte gebracht van uw naderende bevalling.
Tijdens de bevalling kan uw partner of iemand anders van uw keuze bij u blijven.
Als de opening van de vagina niet breed genoeg is, geeft de gynaecoloog met een schaar een knipje in de huid tussen de vagina en de aars (perineum). Soms scheurt de huid vanzelf. De gynaecoloog hecht het scheurtje.
De baby komt uit de vagina. De navelstreng wordt doorgeknipt.
10 tot 30 minuten na de bevalling komt de moederkoek uit de vagina naar buiten.
Bevalling thuis
Als u thuis wilt bevallen, bespreek dit met uw dokter en vroedvrouw. Als er geen duidelijke risico’s zijn, kunt u thuis bevallen. Uw gynaecoloog of vroedvrouw zal u tijdens de bevalling begeleiden.