Transgender
Transgender betekent dat het geslacht van iemand niet overeenkomt met hoe hij of zij zich voelt of gedraagt.
Transgender bestaat in verschillende vormen:
- Sommige mensen combineren kenmerken van mannen en vrouwen. Ze vinden zichzelf man en vrouw of geen van beide.
- Sommigen voelen zich soms man, soms vrouw.
- Andere gedragen en kleden zich zoals het andere geslacht.
- Ten slotte zijn er ook mensen die van geslacht willen veranderen. Een transgender kan van geslacht veranderen met operaties en hormonen, als hij of zij dat wil. Transgenders kunnen kiezen of ze een behandeling willen of niet en hoe ver ze met hun behandeling willen gaan.
Een transgender heeft geen probleem of ziekte.
In België is discriminatie tegen transgenders strafbaar. Het is bij wet verboden om mensen anders te behandelen, uit te sluiten of beperkingen op te leggen omwille van hun genderidentiteit.
Ontdekken dat u transgender bent
Voor de meeste mensen is het heel verwarrend dat ze transgender zijn. Geef uzelf de tijd. Ontwijk verwachtingen van anderen, zodat u kunt ontdekken wat voor u belangrijk is.
Sommigen denken dat ze gek zijn, anderen weten niet goed wie ze zijn of hun lichaam maakt hen zeer ongelukkig.
Als u het moeilijk heeft met uw gevoelens en gedachten kunt u erover praten met een gespecialiseerde zorgverlener.
Vertellen dat u transgender bent
Er is geen juiste of foute manier om aan iemand te vertellen dat u transgender bent. Denk na hoe en wanneer u het wilt vertellen, welke reacties u verwacht, en hoe u de toekomst ziet.
U hoeft het niet meteen aan iedereen te vertellen. U kunt het bijvoorbeeld eerst vertellen aan een zorgverlener of aan een andere transgender. Daarna bijvoorbeeld aan uw beste vrienden, ouders en familie en dan aan anderen.
U verandert daarna misschien ook uw uiterlijk of naam. Het is voor sommigen heel moeilijk om hun beeld van u aan te passen. Het is belangrijk dat uw familie en vrienden begrijpen wat transgender betekent en hun vragen aan iemand kunnen stellen.
Seksualiteit
Veel transgenders houden niet van hun lichaam. Seksualiteit is voor hen daarom een moeilijk onderwerp. Dit kan veranderen na een behandeling met hormonen of een operatie. Transgenders zijn dan meestal meer tevreden met hun lichaam.
Hormonen hebben een grote invloed op het seksueel verlangen. Sommigen hebben een groter seksueel verlangen, anderen een kleiner. Mannelijke hormonen verhogen meestal het seksueel verlangen en vrouwelijke hormonen verminderen het verlangen.
Bescherming tegen soa's en hiv
Soa’s zijn infecties die meestal worden overgedragen via seksueel contact met iemand die een soa heeft. U kunt het risico op besmetting verkleinen.
Transmannen (personen met een vrouwelijk geslacht, maar een mannelijke genderidentiteit):
- Gebruik een condoom bij vaginale seks en anale seks. Condooms bestaan in allerlei maten. In plaats van een condoom kunt u ook een beflapje gebruiken.
- Als er nog een vaginale opening is, kunt u ook een vrouwencondoom gebruiken.
- Gebruik bij anale seks ook glijmiddel op basis van water (geen olie). Zo scheurt het condoom niet.
Transvrouwen (personen met een mannelijk geslacht, maar een vrouwelijke genderidentiteit):
- Gebruik een condoom bij vaginale seks en anale seks. Bij vaginale seks kan een vrouwencondoom ook.
- Gebruik altijd een glijmiddel, ook bij vaginale seks. Zo scheurt het condoom niet.
- Wees voorzichtig met anale seks want de huid van het perineum is dun.
U bent ook beschermd tegen soa’s als u en uw vaste partner (vaste relatie) allebei negatief zijn getest op soa's en geen geslachtsgemeenschap hebben met anderen.
Kinderwens
Hormonen of een geslachtsoperatie kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u voor een behandeling zaadcellen of eicellen laten invriezen. Bespreek dit met een zorgverlener.