Mënyra të marrjes së HIV

Dikush mund të infektohet me HIV nëpërmjet lëngjeve të trupit të personave që kanë tashmë HIV. HIV mund të transmetohet nëpërmjet:

Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku i infektuar i ciklit menstrual mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukozeanusit, kokëspenisit, vaginës dhe të gojës.

Gjaku i infektuar mund të hyjë në trupin tuaj direkt nëse bashkëndani material injeksioni të përdorur ose nëpërmjet transfuzionit të gjakut. Transmetimi nëpërmjet transfuzionit të gjakut pothuajse nuk ndodh kurrë në Evropë, sepse gjaku testohet për HIV.

Së fundi, HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.

HIV nuk mund të transmetohet nëpërmjet pështymës.

Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku menstrual i infektuar mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukoze të anusit, të kokës së penisit, të vaginës dhe të gojës.
Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku menstrual i infektuar mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukoze të anusit, të kokës së penisit, të vaginës dhe të gojës.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet gjakut, për shembull, duke bashkëndarë material injeksioni të përdorur.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet gjakut, për shembull, duke bashkëndarë material injeksioni të përdorur.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.

Dikush mund të marrë HIV nëpërmjet seksit dhe nëpërmjet mënyrave të tjera të transmetimit.

Transmetimi nëpërmjet seksit

Me trajtimin e duhur, është pothuajse e pamundur që një person që është HIV-pozitiv të transmetojë virusin HIV kur bën seks pa prezervativ.

Mënyra të transmetimit të HIV: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks oral pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks oral pa përdorur një prezervativ

Transmetim në mënyra të tjera

Mënyra të transmetimit të HIV: nga nëna te fëmija gjatë shtatzënisë ose lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji.
Mënyra të transmetimit të HIV: nga nëna te fëmija gjatë shtatzënisë ose lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji.
Mënyra të transmetimit të HIV: ndarja e materialit të përdorur të injeksionit
Mënyra të transmetimit të HIV: ndarja e materialit të përdorur të injeksionit

Asnjë transmetim nëpërmjet kontaktit të rastësishëm

Nuk mund të infektoheni me HIV nëpërmjet kontaktit social. Për shembull: duke ndarë një gotë ose pjatë me dikë, duke prekur dikë ose duke puthur ose duke i dhënë dikujt një puthje franceze.

Nuk është e mundur të dini nëse dikush ka HIV duke e parë atë.

Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze

Mbrojtja nga HIV

Njerëzit me HIV mund të infektojnë të tjerë nëse ata nuk marrin trajtim. Shumë njerëz nuk e dinë se ata kanë HIV. Mbroni veten tuaj dhe përdorni prezervativë gjatë seksit.

Prezervativi

Hoe hiv krijgen

Iemand kan hiv krijgen via de lichaamsvloeistoffen van mensen die al hiv hebben. Hiv kan worden doorgegeven via:

Besmet sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie kunnen uw lichaam binnenkomen langs het slijmvlies van de aars, eikel van de penis, vagina en mond.

Besmet bloed kan ook rechtstreeks in uw bloed komen door gebruikt materiaal voor injecties te delen of door bloedtransfusie. Besmetting door bloedtransfusie gebeurt bijna nooit in Europa, omdat het bloed op hiv wordt getest.

Ten slotte kan hiv worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.

Hiv kan niet worden doorgegeven via speeksel.

Besmet sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie van mensen die besmet zijn met hiv kunnen uw lichaam binnenkomen langs het slijmvlies van de aars, eikel van de penis, vagina en mond.
Besmet sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie van mensen die besmet zijn met hiv kunnen uw lichaam binnenkomen langs het slijmvlies van de aars, eikel van de penis, vagina en mond.
Hiv kan worden doorgegeven via bloed, bijvoorbeeld door het delen van gebruikt materiaal voor injecties.
Hiv kan worden doorgegeven via bloed, bijvoorbeeld door het delen van gebruikt materiaal voor injecties.
Hiv kan worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.
Hiv kan worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.

Iemand kan hiv krijgen via seks of via andere manieren van besmetting. 

Besmetting via seks

Met de juiste behandeling kan iemand die hiv-positief is hiv bij seks zonder condoom bijna niet meer doorgeven.

Wijzen van hiv-besmetting: vaginale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van hiv-besmetting: vaginale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van hiv-besmetting: anale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van hiv-besmetting: anale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van hiv-besmetting: orale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van hiv-besmetting: orale seks zonder condoom te gebruiken

Besmetting op een andere manier

Wijzen van hiv-besmetting: van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of bij borstvoeding
Wijzen van hiv-besmetting: van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of bij borstvoeding
Wijzen van hiv-besmetting: gebruikt injectiemateriaal delen
Wijzen van hiv-besmetting: gebruikt injectiemateriaal delen

Geen besmetting via sociaal contact

U krijgt géén hiv van sociaal contact. Bijvoorbeeld door een glas of bord te delen met iemand met hiv of door elkaar aan te raken, te kussen of een tongkus te geven.  

U kunt niet weten of iemand hiv heeft door naar hem/haar te kijken.

Geen hiv-besmetting: een glas of bord delen
Geen hiv-besmetting: een glas of bord delen
Geen hiv-besmetting: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv-besmetting: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv-besmetting: elkaar kussen of een tongkus geven
Geen hiv-besmetting: elkaar kussen of een tongkus geven

Bescherming tegen hiv

Mensen met hiv kunnen anderen besmetten als ze geen behandeling krijgen. Veel mensen weten niet dat ze hiv hebben. Bescherm uzelf en gebruik condooms bij seks.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Sensoa Positief
Informacion, aktivitete dhe mbështetje për personat me HIV dhe të afërmit e tyre. Mund të mbeteni anonim.
078 15 11 00 (13:00-16:00)
Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
AZ Sint-Jan
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
050 45 23 20, 050 45 23 12
CETIM - UMC Saint-Pierre - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 535 31 77
CHU Charleroi - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
071 92 22 58, 071 92 23 07
CHU de Liège - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
04 366 77 86
Elisa Centrum - UMC Sint-Pieter
Testim anonim dhe falas për HIV dhe IST
02 535 30 03
Hôpital Erasme - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 555 31 11
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
HIV-SAM project
Këshillim për personat nga vendet afrikane poshtë shkretëtirës së Saharasë, të cilët jetojnë me virusin e HIV dhe për parandalimin e HIV-it dhe IST-së për komunitetin afrikan
03 247 07 18
Instituut voor Tropische Geneeskunde - ARC
Instituti i Mjekësisë Tropikale - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për IST dhe HIV, si dhe ndihmë mjekësore dhe psikologjike për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
03 247 64 65
Jan Yperman Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
057 35 71 80
Jessa Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
011 30 94 85
Plate-Forme Prévention Sida
Mbështetje për personat që jetojnë me virusin HIV dhe të afërmit e tyre
02 733 72 99
Centre S (Sida Sol)
Testim për HIV dhe IST
04 287 67 00
UCL Namur
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
081 42 20 81
UZA
Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Spitali Universitar i Antverpit) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
03 821 51 53
UZ Brussel - ARC
Universitair Ziekenhuis Brussel (Spitali Universitar i Brukselit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 477 60 01
UZ Gent - ARC
Universitair Ziekenhuis Gent (Spitali Universitar i Gentit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
09 332 23 50
UZ Leuven - ARC
Universitair Ziekenhuis Leuven (Spitali Universitar i Leuvenit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
016 34 44 88
Saint-Luc UCL - ARC
Cliniques universitaires Saint-Luc (Spitali Universitar i Sent-Luk) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 764 19 02
Ziekenhuis Oost-Limburg
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për HIV
089 32 55 32
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10