Mbrojtja nga HIV

Mënyra të mbrojtjes

Nëse keni HIV dhe ju nuk mjekuar, ju mund të infektoni njerëz të tjerë, edhe nëse ju nuk keni asnjë simptomë ende.

Përdorni prezervativ kur kryeni vaginal ose seks anal. Shmangni futjen e gjakut ose spermës në gojë gjatë seksit oral.
Përdorni prezervativ kur kryeni vaginal ose seks anal. Shmangni futjen e gjakut ose spermës në gojë gjatë seksit oral.
Përdorni vetëm materialin tuaj të injeksionit ose material të ri.
Përdorni vetëm materialin tuaj të injeksionit ose material të ri.
Merrni ilaçe gjatë shtatzënisë tuaj kur ju jeni HIV-pozitive.
Merrni ilaçe gjatë shtatzënisë tuaj kur ju jeni HIV-pozitive.

Trajtimi parandalues me ilaçet për HIV: PrEP

PrEP janë ilaçet për HIV për parandalimin e infeksionit. PrEP nuk zëvendëson prezervativët. Pilula PrEP (Truvada) ju mbron vetëm nga HIV dhe nuk ju mbron nga IST-të e tjera. Ajo është një mbrojtje shtesë për njerëzit që kanë shumë mundësi që të infektohen me HIV.

PrEP nuk ka asnjë ndikim në pjellorinë tuaj.

PrEP nuk është kontraceptiv.

Me PrEP, duhet të merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën orë, sipas dëshirës suaj. Burrat që bëjnë seks me burra mund të zgjedhin ta marrin PrEP vetëm para dhe pas seksit:

 • 2 pilula, nga 2 deri në 24 orë para seksit anal dhe
 • 1 pilulë, nga 24 orë deri në 2 ditë pas herës së fundit që keni bërë seks anal

Një herë në 3 muaj, duhet të kontrolloheni nga një mjek për një ekzaminim në një Qendër Këshillimi për SIDA-n (QKS). Para se të filloni PrEP, sigurohuni që nuk keni HIV.

Pilula PrEP (Truvada)
Pyetni një mjek në një Qendër Këshillimi për SIDA-n (QKS) për PrEP.
Pyetni një mjek në një Qendër Këshillimi për SIDA-n (QKS) për PrEP.
Me PrEP, duhet të merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën orë, sipas dëshirës suaj.
Me PrEP, duhet të merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën orë, sipas dëshirës suaj.
 Burrat që bëjnë seks me burra mund të zgjedhin ta marrin PrEP vetëm para dhe pas seksit: 2 pilula, nga 2 deri në 24 orë para seksit anal dhe
Burrat që bëjnë seks me burra mund të zgjedhin ta marrin PrEP vetëm para dhe pas seksit: 2 pilula, nga 2 deri në 24 orë para seksit anal dhe
1 pilulë, nga 24 orë deri në 2 ditë pas herës së fundit që keni bërë seks anal
1 pilulë, nga 24 orë deri në 2 ditë pas herës së fundit që keni bërë seks anal

Blerja e PrEP

Mund ta blini PrEP vetëm në farmaci me recetë. Vetëm një mjek në një Qendër Këshillimi për SIDA-n (QKS) mund t'ju japë recetë për PrEP. Kur jepet me recetë, PrEP kushton 11,90 € për 30 pilula.

Sa kushton?

Në rast urgjence

Nëse jeni ekspozuar ndaj virusit HIV, mund të merrni një ilaç të quajtur "PPE". Merrni ilaçin sa më shpejt të jetë e mundur (jo më shumë se 3 ditë pas rrezikut të infeksionit). Sa më shpejt të filloni ta merrni, aq më e madhe është mundësia për të mos u infektuar. Pyesni një mjek për ndihmë.

Burrë duke folur me një profesionist shëndeti.

Nuk keni më ndonjë rrezik infeksioni

Nëse merrni ilaçet e HIV siç duhet çdo ditë, sasia e HIV në gjakun tuaj (ngarkesa virale) zvogëlohet. Pas disa muajsh, shpesh mund të mos zbulohet më, megjithëse virusi është ende në trupin tuaj. Atëherë, nuk do të mund ta infektoni dikë tjetër me virusin HIV.

Në kushte të caktuara, është e mundur që të bëni seks pa prezervativ me partnerin tuaj të qëndrueshëm (marrëdhënie e qëndrueshme) i cili nuk ka HIV:

 • Nëse i merrni ilaçet tuaja të HIV siç duhet çdo ditë; dhe
 • Nëse, për të paktën 6 muaj, ngarkesa juaj virale nuk mund të zbulohet më; dhe
 • Nëse ngarkesa juaj virale u kontrollua në më pak se 6 muaj më parë;
 • Nëse ju dhe partneri juaj nuk keni ndonjë IST tjetër dhe membrana mukoze e gojës, anusit, penisit ose vaginës tuaj nuk është e dëmtuar.

Flisni me një mjek dhe me partnerin tuaj nëse doni të bëni seks pa prezervativ.

Çift duke folur.

Bescherming tegen hiv

Manieren om u te beschermen

Als u hiv heeft en geen behandeling krijgt, kunt u anderen ermee besmetten, zelfs als u nog geen symptomen heeft.

Gebruik een condoom bij vaginale seks of anale seks. Neem geen bloed of sperma in uw mond bij orale seks.
Gebruik een condoom bij vaginale seks of anale seks. Neem geen bloed of sperma in uw mond bij orale seks.
Gebruik alleen uw eigen of nieuw materiaal voor injecties.
Gebruik alleen uw eigen of nieuw materiaal voor injecties.
Neem medicatie tijdens uw zwangerschap als u hiv-positief bent.
Neem medicatie tijdens uw zwangerschap als u hiv-positief bent.

Preventieve behandeling met hiv-medicatie: PrEP

PrEP zijn hiv-medicijnen om infectie met hiv te voorkomen. PrEP vervangt het condoom niet, want de PrEP-pil (Truvada) beschermt enkel tegen hiv en niet tegen andere soa’s. Het is een extra bescherming voor mensen die een grote kans lopen om besmet te worden met hiv.

PrEP heeft geen effect op uw vruchtbaarheid

PrEP is geen anticonceptie

Bij PrEP moet u elke dag 1 pil nemen op een vast tijdstip dat u zelf kiest. Mannen die seks hebben met mannen kunnen ervoor kiezen om PrEP enkel te nemen voor en na de seks:

 • 2 pillen 2 tot 24 uur voor anale seks én
 • 1 pil om de 24 uur tot 2 dagen na de laatste keer anale seks

Elke 3 maanden moet u bij een arts van een aidsreferentiecentrum (ARC) op controle gaan. Voordat u met PrEP begint moet u zeker weten dat u geen hiv heeft.

Vraag een dokter in een aidsreferentiecentrum naar PrEP
Vraag een dokter in een aidsreferentiecentrum naar PrEP
Bij PrEP moet u elke dag 1 pil nemen op een vast tijdstip dat u zelf kiest.
Bij PrEP moet u elke dag 1 pil nemen op een vast tijdstip dat u zelf kiest.
 Mannen die seks hebben met mannen kunnen ervoor kiezen om PrEP enkel te nemen voor en na de seks: 2 pillen 2 tot 24 uur voor anale seks én
Mannen die seks hebben met mannen kunnen ervoor kiezen om PrEP enkel te nemen voor en na de seks: 2 pillen 2 tot 24 uur voor anale seks én
1 pil om de 24 uur tot 2 dagen na de laatste keer anale seks
1 pil om de 24 uur tot 2 dagen na de laatste keer anale seks

PrEP kopen

U kunt PrEP enkel met een voorschrift bij de apotheek kopen. Enkel een arts van een aidsreferentiecentrum (ARC) kan PrEP voorschrijven. Dan kost PrEP € 11,90  voor 30 pillen.  

In geval van nood

Als u bent blootgesteld aan hiv, kunt u een medicijn nemen dat ‘PEP’ heet. Neem het medicijn zo snel mogelijk in (niet later dan 3 dagen na het risicocontact). Hoe sneller u het medicijn neemt, hoe groter de kans dat u niet besmet raakt. Vraag een dokter om hulp.

Man praat met een zorgverlener.

Geen risico op infectie meer

Als u elke dag correct uw hiv-medicijnen inneemt, daalt de hoeveelheid hiv in uw bloed (virale lading). Na een paar maanden kan het virus vaak niet meer worden opgespoord, ookal is het nog in uw lichaam. U kunt hiv niet meer doorgeven aan anderen.

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om zonder condoom te vrijen met uw vaste partner (vaste relatie) die geen hiv heeft:

 • Als u uw hiv-medicatie elke dag correct neemt, en
 • Als u uw virale lading sinds minstens 6 maanden niet meer kan worden opgespoord, en
 • Als uw virale lading minder dan 6 maanden geleden is gecontroleerd;
 • Als u en uw partner geen andere soa hebben en het slijmvlies van uw mond, aars, penis en vagina niet beschadigd is.

Praat met een dokter en uw partner wanneer u zonder condoom wil vrijen. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Sensoa Positief
Informacion, aktivitete dhe mbështetje për personat me HIV dhe të afërmit e tyre. Mund të mbeteni anonim.
078 15 11 00 (13:00-16:00)
Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
AZ Sint-Jan
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
050 45 23 20, 050 45 23 12
CETIM - UMC Saint-Pierre - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 535 31 77
CHU Charleroi - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
071 92 22 58, 071 92 23 07
CHU de Liège - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
04 366 77 86
Elisa Centrum - UMC Sint-Pieter
Testim anonim dhe falas për HIV dhe IST
02 535 30 03
Hôpital Erasme - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 555 31 11
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
HIV-SAM project
Këshillim për personat nga vendet afrikane poshtë shkretëtirës së Saharasë, të cilët jetojnë me virusin e HIV dhe për parandalimin e HIV-it dhe IST-së për komunitetin afrikan
03 247 07 18
Instituut voor Tropische Geneeskunde - ARC
Instituti i Mjekësisë Tropikale - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për IST dhe HIV, si dhe ndihmë mjekësore dhe psikologjike për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
03 247 64 65
Jan Yperman Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
057 35 71 80
Jessa Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
011 30 94 85
Plate-Forme Prévention Sida
Mbështetje për personat që jetojnë me virusin HIV dhe të afërmit e tyre
02 733 72 99
Centre S (Sida Sol)
Testim për HIV dhe IST
04 287 67 00
UCL Namur
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
081 42 20 81
UZA
Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Spitali Universitar i Antverpit) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
03 821 51 53
UZ Brussel - ARC
Universitair Ziekenhuis Brussel (Spitali Universitar i Brukselit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 477 60 01
UZ Gent - ARC
Universitair Ziekenhuis Gent (Spitali Universitar i Gentit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
09 332 23 50
UZ Leuven - ARC
Universitair Ziekenhuis Leuven (Spitali Universitar i Leuvenit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
016 34 44 88
Saint-Luc UCL - ARC
Cliniques universitaires Saint-Luc (Spitali Universitar i Sent-Luk) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 764 19 02
Ziekenhuis Oost-Limburg
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për HIV
089 32 55 32
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10