Çfarë janë HIV dhe SIDA?

HIV është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST).

HIV qëndron për Virusi i Imunodefiçencës Humane. Është një virus që sulmon sistemin imunitar të trupit tuaj.

Nëse keni HIV dhe nuk merrni ilaçe, sistemi juaj imunitar bëhet më i dobët. Pas një kohe të gjatë pa ilaçe, trupi juaj nuk mund ta mbrojë më veten ndaj infeksioneve. Ju pastaj keni SIDA. Një person me SIDA nuk ka gjasa të jetojë aq gjatë sa një person pa të.

Ilaçet mund ta mbajnë HIV nën kontroll por HIV nuk mund të kurohet. Me ilaçet e HIV dikush me HIV mund të jetojë një jetë normale.

Nëse ju nuk e ndiqni rreptësisht trajtimin tuaj, ju mund ta kaloni HIV te njerëz të tjerë, edhe nëse ju nuk keni asnjë simptomë ende.

Burrë duke qëndruar në këmbë. Fokusi është tek enët e gjakut.
Burrë duke qëndruar në këmbë. Fokusi është tek enët e gjakut.
Detaj i një ene gjaku me shumë rruaza të bardha gjaku që janë duke mbrojtur trupin ndaj infeksioneve.
Detaj i një ene gjaku me shumë rruaza të bardha gjaku që janë duke mbrojtur trupin ndaj infeksioneve.
Detaj i një ene gjaku me ca virus HIV që sulmon rruazat e bardha të gjakut
Detaj i një ene gjaku me ca virus HIV që sulmon rruazat e bardha të gjakut
Detaj i një ene gjaku plot me virus HIV dhe veç disa rruaza të bardha të gjakut të mbetura. Trupi nuk mund të mbrojë më veten ndaj infeksioneve.
Detaj i një ene gjaku plot me virus HIV dhe veç disa rruaza të bardha të gjakut të mbetura. Trupi nuk mund të mbrojë më veten ndaj infeksioneve.
Burrë i shtrirë i sëmurë në shtrat: nëse keni HIV dhe nuk merrni ilaçe gjatë një kohe të gjatë, ju sëmureni.
Burrë i shtrirë i sëmurë në shtrat: nëse keni HIV dhe nuk merrni ilaçe gjatë një kohe të gjatë, ju sëmureni.
Burrë duke marrë ilaçet e HIV: HIV nuk mund të kurohet, por mund të mbahet nën kontroll.
Burrë duke marrë ilaçet e HIV: HIV nuk mund të kurohet, por mund të mbahet nën kontroll.
Detaj i një ene gjaku: nëse ju merrni ilaçe të HIV, pak virus HIV mbetet në gjakun tuaj, por nuk mund të sulmojë më rruazat e bardha të gjakut që ju mbrojnë ndaj infeksioneve.
Detaj i një ene gjaku: nëse ju merrni ilaçe të HIV, pak virus HIV mbetet në gjakun tuaj, por nuk mund të sulmojë më rruazat e bardha të gjakut që ju mbrojnë ndaj infeksioneve.
Me ilaçet e HIV një person HIV-pozitiv mund të jetojë një jetë normale.
Me ilaçet e HIV një person HIV-pozitiv mund të jetojë një jetë normale.

Të dini nëse ju keni HIV

Burrë duke folur me një profesionalist shëndeti

Wat zijn hiv en aids?

Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Hiv staat voor Human Immunodeficiency Virus. Het is een virus dat het afweersysteem van het lichaam aanvalt. Als u hiv heeft en u geen medicijnen neemt, wordt uw afweersysteem zwakker. Na een lange tijd zonder medicijnen kan uw lichaam zich tegen geen enkele infectie meer verdedigen. Op dat moment heeft u aids. Een persoon met aids leeft minder lang dan een persoon zonder.

Medicijnen kunnen hiv onder controle houden, maar hiv kan niet genezen. Met hiv-medicatie kan iemand met hiv een normaal leven leiden.

Als u niet strikt uw behandeling volgt, kunt u hiv overdragen op andere mensen, zelfs als u nog geen symptomen heeft. 

Man rechtopstaand. De focus ligt op de bloedvaten.
Man rechtopstaand. De focus ligt op de bloedvaten.
Detail van een bloedvat met veel witte bloedcellen die het lichaam tegen infecties verdedigen
Detail van een bloedvat met veel witte bloedcellen die het lichaam tegen infecties verdedigen
Detail van een bloedvat met een beetje hiv-virus dat de witte bloedcellen aanvalt
Detail van een bloedvat met een beetje hiv-virus dat de witte bloedcellen aanvalt
Detail van een bloedvat met veel hiv-virus en nog maar een paar witte bloedcellen over. Het lichaam kan zich niet meer tegen infecties verdedigen.
Detail van een bloedvat met veel hiv-virus en nog maar een paar witte bloedcellen over. Het lichaam kan zich niet meer tegen infecties verdedigen.
Man ligt ziek in bed: als u hiv heeft en u een lange tijd geen medicijnen neemt, wordt u ziek.
Man ligt ziek in bed: als u hiv heeft en u een lange tijd geen medicijnen neemt, wordt u ziek.
Man neemt hiv-medicatie: hiv kan niet genezen, maar kan onder controle worden gehouden.
Man neemt hiv-medicatie: hiv kan niet genezen, maar kan onder controle worden gehouden.
Detail van een bloedvat: wanneer u hiv-medicatie neemt, blijft een beetje hiv-virus in uw bloed, maar het kan niet langer de witte bloedcellen aanvallen die u verdedigen tegen infecties.
Detail van een bloedvat: wanneer u hiv-medicatie neemt, blijft een beetje hiv-virus in uw bloed, maar het kan niet langer de witte bloedcellen aanvallen die u verdedigen tegen infecties.
Met hiv-medicatie kan een hiv-positieve persoon een normaal leven leiden.
Met hiv-medicatie kan een hiv-positieve persoon een normaal leven leiden.

Weten of u hiv heeft

Om te weten of u hiv heeft, moet u zich laten testen

Praat met een zorgverlener als u zich wil testen op hiv.

Man praat met een zorgverlener

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Sensoa Positief
Informacion, aktivitete dhe mbështetje për personat me HIV dhe të afërmit e tyre. Mund të mbeteni anonim.
078 15 11 00 (13:00-16:00)
Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
AZ Sint-Jan
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
050 45 23 20, 050 45 23 12
CETIM - UMC Saint-Pierre - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 535 31 77
CHU Charleroi - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
071 92 22 58, 071 92 23 07
CHU de Liège - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
04 366 77 86
Elisa Centrum - UMC Sint-Pieter
Testim anonim dhe falas për HIV dhe IST
02 535 30 03
Hôpital Erasme - ARC
ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 555 31 11
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
HIV-SAM project
Këshillim për personat nga vendet afrikane poshtë shkretëtirës së Saharasë, të cilët jetojnë me virusin e HIV dhe për parandalimin e HIV-it dhe IST-së për komunitetin afrikan
03 247 07 18
Instituut voor Tropische Geneeskunde - ARC
Instituti i Mjekësisë Tropikale - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për IST dhe HIV, si dhe ndihmë mjekësore dhe psikologjike për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
03 247 64 65
Jan Yperman Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
057 35 71 80
Jessa Ziekenhuis
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
011 30 94 85
Plate-Forme Prévention Sida
Mbështetje për personat që jetojnë me virusin HIV dhe të afërmit e tyre
02 733 72 99
Centre S (Sida Sol)
Testim për HIV dhe IST
04 287 67 00
UZ Leuven - ARC
Universitair Ziekenhuis Leuven (Spitali Universitar i Leuvenit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
016 34 44 88
UCL Namur
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
081 42 20 81
UZA
Universitair Ziekenhuis Antwerpen (Spitali Universitar i Antverpit) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV
03 821 51 53
UZ Brussel - ARC
Universitair Ziekenhuis Brussel (Spitali Universitar i Brukselit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 477 60 01
UZ Gent - ARC
Universitair Ziekenhuis Gent (Spitali Universitar i Gentit) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
09 332 23 50
Saint-Luc UCL - ARC
Cliniques universitaires Saint-Luc (Spitali Universitar i Sent-Luk) - ARC (Qendër referimi për SIDA-n) - testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për personat me HIV dhe të afërmit e tyre
02 764 19 02
Ziekenhuis Oost-Limburg
Testim për HIV dhe ndihmë mjekësore dhe psikosociale për HIV
089 32 55 32
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10