Marrëdhënia me partnerë të shumtë

Në një marrëdhënie me partnerë të shumtë, një prej partnerëve është shpesh në një marrëdhënie të qëndrueshme ose të dy kanë marrëdhënie me njerëz të tjerë. Marrëdhënia me partnerë të tjerë është shpesh për seksin (kontakt i rastësishëm seksual), por jo gjithmonë. Poliamoria ndodh kur dikush ka një marrëdhënie intime me persona të ndryshëm në të njëjtën kohë. Dashuria, ndershmëria, sinqeriteti dhe respekti janë të rëndësishme në marrëdhëniet poliamoroze.

Nëse ju kryeni seks pa mbrojtje me partnerë të ndryshëm, ju mund të jeni në një rrezik më të lartë për IST. Përdorni një prezervativ për të mbrojtur veten tuaj, partnerin tuaj dhe njerëzit e tjerë.

Pas disa kohësh, një marrëdhënie me partnerë të shumtë mund të bëhet shumë e vështirë, për shembull për shkak të xhelozisë.

Disa njerëzve u duket e çuditshme të kenë marrëdhënie të shumëfishta në të njëjtën kohë, ndërsa të tjerët mendojnë se është normale. Kjo nuk përbën problem. Në Evropë ndalohet me ligj të jesh i martuar me më shumë se një person në të njëjtën kohë.

Relatie met meerdere partners

In een relatie met meerdere partners heeft een van de partners vaak een vaste relatie of hebben beide partners relaties met andere mensen. De relatie met andere partners draait vaak om seks (vrijblijvende seks), maar dat is niet altijd zo. Bij polyamorie heeft iemand tegelijk een intieme relatie met verschillende personen. In polyamoureuze relaties zijn liefde, eerlijkheid, openheid en respect belangrijk.

Als u onbeschermde seks heeft met verschillende partners, kunt u een groter risico lopen op soa's. Gebruik een condoom om uzelf, uw partner en andere mensen te beschermen.

Na een tijdje kan een relatie met meerdere partners te moeilijk worden, bijvoorbeeld door jaloezie.

Voor sommige mensen is het vreemd om meerdere relaties tegelijk te hebben, voor anderen is het heel gewoon. Dat is oké. In Europa is het wel strafbaar om met meer dan één persoon tegelijk gehuwd te zijn.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: