Mënyra për të marrë një IST

Dikush mund të marrë një IST nëpërmjet seksit dhe nëpërmjet mënyrave të tjera të transmetimit.

Transmetimi nëpërmjet seksit

Mënyra të transmetimit të IST: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: seks oral pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: seks oral pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: ndarje e lodrave të seksit pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të IST: ndarje e lodrave të seksit pa përdorur një prezervativ

Transmetim në mënyra të tjera

Mënyra të transmetimit të IST: nënë duke ushqyer me gji foshnjën e saj
Mënyra të transmetimit të IST: nënë duke ushqyer me gji foshnjën e saj
Mënyra të transmetimit të IST: ndarja e materialit të injeksionit
Mënyra të transmetimit të IST: ndarja e materialit të injeksionit

Të flasësh me partnerin tuaj dhe mjekun

Nëse ju keni një IST, mund të infektoni dikë tjetër. Shkoni te mjeku.

Flisni me partnerin tuaj rreth kësaj dhe nxiteni të shkojë te një mjek. Në këtë mënyrë ju mbroni dhe veten tuaj. Nëse partneri juaj nuk trajtohet, mund të infektoheni përsëri nëse bëni seks pa prezervativ.

Mos bëni seks gjatë trajtimit tuaj ose përdorni një prezervativ për të ulur rrezikun e infektimit të partnerit tuaj.

Nëse keni bërë kohët e fundit seks me një person tjetër, paralajmërojeni edhe atë. Më pas, edhe ai person mund të bëjë testin dhe të marrë trajtim.

​Pyesni një mjek për këshillë.

Çift duke folur.

Hoe een soa krijgen?

U kunt een soa krijgen via seks of via andere manieren van besmetting.

Besmetting via seks

Wijzen van soa-besmetting: vaginale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: vaginale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: anale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: anale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: orale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: orale seks zonder condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: seksspeeltjes delen zonder een condoom te gebruiken
Wijzen van soa-besmetting: seksspeeltjes delen zonder een condoom te gebruiken

Besmetting op een andere manier

Wijzen van soa-besmetting: moeder geeft haar baby borstvoeding.
Wijzen van soa-besmetting: moeder geeft haar baby borstvoeding.
Wijzen van soa-besmetting: materiaal voor injecties delen
Wijzen van soa-besmetting: materiaal voor injecties delen

Praten met uw partner en de dokter

Als u een soa heeft kunt u anderen daarmee besmetten. Ga naar de dokter.

Praat erover met uw partner en spoor hem/haar aan om ook naar een dokter te gaan. Zo beschermt u ook uzelf. Als uw partner niet behandeld is, kan die u opnieuw besmetten bij seks zonder condoom. 

Vrij niet tijdens de behandeling of gebruik een condoom om het risico op infectie van uw partner te verminderen.  

Als u recent seks had met anderen, verwittig hen ook. Dan kunnen zij zich ook laten testen en behandelen.

​Vraag een dokter om advies.  

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Elisa Centrum - UMC Sint-Pieter
Testim anonim dhe falas për HIV dhe IST
02 535 30 03
Helpcenter ITG
Ndihmë për virusin HIV dhe problemet me shëndetin seksual. Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV.
03 216 02 88
S clinic - UMC Sint-Pieter
Testim dhe trajtim për IST
02 535 37 32
Centre S (Sida Sol)
Testim për HIV dhe IST
04 287 67 00
Dokters van de wereld - Antwerpen
Kujdes mjekësor falas
03 231 36 41
Dokters van de wereld - Brussel
Kujdes mjekësor falas
02 225 43 00
Dokters van de wereld - La Louvière
Kujdes mjekësor falas
S.A.S.E.R.
Service de Santé Affective Sexuelle et de Réduction des Risques (Shërbim për shëndetin seksual dhe reduktim të rrezikut) - testim anonim dhe falas për IST dhe HIV
081 77 68 20
SIDA-I.S.T. Charleroi-Mons
AIDS-STI Charleroi-Mons - Testim falas dhe anonim për IST dhe HIV
071 92 54 10