Kujdesi për foshnjën pas lindjes

Menjëherë pas lindjes

 • Foshnja peshohet dhe matet.
 • Kërthiza mjekohet.
 • Mjeku kontrollon frymëmarrjen e foshnjës, ngjyrën e lëkurës, forcën e tensionit, rrahjen e zemrës dhe reagimin ndaj stimujve.
 • Foshnja vishet ose mbështillet në një batanije.
 • Foshnja ju dorëzohet juve ose partnerit tuaj, nëse ju keni kryer një lindje kirurgjikale (operacion cezarian).
 • Mamia ju ndihmon të ushqeni me gji foshnjën për herë të parë rreth 1 orë pas lindjes. Nëse ju keni kryer një operacion cezarian, kjo mund të jetë disa orë më vonë.
 • Ju jeni larë dhe dërguar në dhomën tuaj bashkë me foshnjën tuaj. Ju dhe foshnja juaj mund të rrini në spital për disa ditë dhe të keni kujdes nëse doni. Në shumë spitale, partneri juaj mund ta kalojë natën gjithashtu atje. Ose ju mund të zgjidhni të shkoni në shtëpi me foshnjën pak orë pas lindjes, nëse nuk ka probleme mjekësore.
Grua duke ushqyer me gji foshnjën e saj

Në javët në vazhdim

 • Pak ditë pas lindjes, mjeku ekzaminon plotësisht foshnjën tuaj. Mjeku kontrollon zemrën e saj dhe mushkëritë, trupin, shtyllën kurrizore, reflekset, legenin, sytë…
 • Deri në 5 ditë pas lindjes, foshnja juaj mund të humbasë peshë. Kjo është normale.
 • Në javën e parë foshnja testohet për sëmundje të rralla metabolike. Mjeku ose infermierja merr pak gjak.
 • Pas rreth 8 javësh, foshnja ka disa vaksina, për shembull kundër poliomelitit.

Zorg voor de baby na de geboorte

Kort na de geboorte

 • Uw baby wordt gewogen en gemeten.
 • De navel wordt verzorgd.
 • De dokter controleert de ademhaling, de kleur van de huid, de spierspanning, de hartslag en de reactie op prikkels. 
 • De baby wordt aangekleed of in een deken gewikkeld.
 • U of uw partner mag de baby vasthouden. Na een bevalling met operatie (keizersnede) wordt de baby aan de partner gegeven. 
 • De vroedvrouw helpt wanneer u voor de eerste keer borstvoeding aan uw baby geeft ongeveer 1 uur na de geboorte. Als u een keizersnede heeft gehad, kan het enkele uren later zijn.   
 • U wordt gewassen en samen met uw baby naar uw kamer gebracht. U en uw baby kunnen meerdere dagen in het ziekenhuis blijven, waar ze jullie verder zullen verzorgen. In veel ziekenhuizen kan uw partner ook ’s nachts bij jullie blijven. U kunt er ook voor kiezen om enkele uren na de bevalling met de baby naar huis te gaan, als er geen medische problemen zijn. 
Vrouw geeft haar baby borstvoeding.

In de volgende weken

 • Enkele dagen na de geboorte onderzoekt de dokter uw baby grondig. De dokter controleert het hart en de longen, het lichaam, de ruggenwervel, de reflexen, de heupen, de ogen...
 • Tot 5 dagen na de geboorte kan uw baby gewicht verliezen. Dit is normaal. 
 • In de eerste week wordt uw baby getest op zeldzame stofwisselingsziekten (metabole ziekten). De dokter of verpleger neemt wat bloed af. 
 • Na ongeveer 8 weken krijgt de baby enkele vaccins, bijvoorbeeld tegen polio.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
De Kraamtuin
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
078 05 52 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
016 20 77 40
Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
03 238 11 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
0473 45 14 38, 050 33 02 70
Expertisecentrum Kraamzorg Kraamkaravaan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
09 333 57 60
Expertisecentrum Kraamzorg Volle maan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
02 229 25 58, 0478 88 11 86
Kind en Gezin
Ndihmë për prindër (të ardhshëm) nëpërmjet informacionit, këshillave praktike dhe kontrolleve mjekësore derisa fëmija të arrijë moshën 3-vjeçare. Shërbimet janë falas.
078 150 100
Mamia
Një mami ndihmon gratë shtatzëna para, gjatë dhe pas lindjes. Gjeni një mami në lagjen tuaj:
ONE
Monitorim shoqëror dhe mjekësor falas gjatë shtatzënisë dhe monitorim i fëmijës. ONE vepron në të gjithë Belgjikën ku flitet frëngjisht. Kontaktoni degën lokale të ONE: