Uitstrijkje
Wat is een uitstrijkje?
Een uitstrijkje is een staaltje dikke vloeistof (slijm) van de baarmoederhals van de vrouw. Dit uitstrijkje dient om ziekten, zoals baarmoederhalskanker, of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals HPV, te vinden.
De huisdokter of gynaecoloog neemt het uitstrijkje. Eerst opent de dokter de vagina een beetje met een metalen instrument. Dit is een speculum. De dokter schuift het speculum in de vagina en opent het een beetje. De wanden van de vagina gaan nu een beetje uit elkaar. Zo is de baarmoederhals beter te zien. Dan brengt de dokter een klein borsteltje (wisser) in de vagina tot aan de baarmoederhals en neemt een beetje slijm.
Een uitstrijkje nemen duurt ongeveer 10 minuten. Het doet niet veel pijn. U kunt een beetje bloed verliezen.
De dokter stuurt het uitstrijkje naar een labo voor onderzoek. U krijgt het resultaat binnen de 2 weken.
Wanneer laat ik een uitstrijkje nemen?
U laat het best een uitstrijkje nemen vanaf 25 jaar als u al seks (geslachtsgemeenschap) heeft gehad. Laat een uitstrijkje nemen om de 3 jaar.
Laat geen uitstrijkje nemen tijdens de menstruatie. Laat ook geen uitstrijkje nemen als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Wat kost een uitstrijkje?
Een dokter neemt het uitstrijkje. U betaalt het remgeld voor het bezoek aan de dokter (huisdokter of gynaecoloog). Sommige mensen hebben recht op verhoogde tegemoetkoming of dringende medische hulp. Hieronder vindt u ook adressen waar u gratis naar een dokter kunt gaan.
De dokter stuurt het uitstrijkje naar het labo voor onderzoek. U betaalt niets voor het labo als u:
- lid bent van een ziekenfonds en
- het vorige uitstrijkje minstens 3 jaar geleden is.