Seksi pas lindjes

Është më mirë të prisni të kryeni marrëdhënie seksuale derisa ju të mos ndjeni asnjë dhimbje. A ju bënë një prerje ose mos lëkura midis vaginës dhe anusit (perineumit) tuaj u ça gjatë lindjes? Atëherë është mirë që të prisni që plaga të shërohet plotësisht. Mjeku mund t'ju këshillojë.

Bëni kujdes kur kryeni marrëdhënie seksuale për herë të parë pas lindjes. Merreni me ngadalë dhe shumë butësisht.

Si një çift ju duhet të gjeni një balancë të re në jetë. Mungesa e gjumit, stresi dhe emocionet mund të ndikojnë në jetën tuaj seksuale.

  • Shumë gra janë të lodhura, kanë një vaginë të dhimbshme ose të thatë dhe gjinj të dhimbshëm. Ato ndjejnë sikur nuk duan të kryejnë seks (më pak dëshirë seksuale). Kjo është gjithashtu shpesh e lidhur me ushqyerjen me gji. Në këtë rast mund të përdorni lubrifikues.
  • Burrat gjithashtu mund të kenë vështirësi që të bëjnë seks përsëri sepse kanë frikë se mos e lëndojnë partneren e tyre.

Lloje të seksit

Seksi është më shumë se thjesht penetrim. Ka lloje seksi të ndryshëm. Ju gjithashtu mund të masturboni, të përkëdhelni, masazhoni, të përqafoni ose të kryeni seks oral me partnerin tuaj.

Lloje të ndryshme seksi - shembulli 1: masturbimi
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 1: masturbimi
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 2: të puthurit
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 2: të puthurit
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 3: përqafimi
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 3: përqafimi
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 4: seksi oral
Lloje të ndryshme seksi - shembulli 4: seksi oral

Kontracepsioni

Një grua është përsëri pjellore rreth 3 javë pas lindjes. Ajo mund të mbetet shtatzënë nëse bën seks pa mbrojtje, edhe nëse nuk ka pasur ende një cikël menstrual. Përdorni një metodë kontracepsioni kur kryeni marrëdhënie seksuale.

Kur ushqeni me gji, më e mira është të përdorni një prezervativ ose minipilulën.

Seks na de bevalling

U wacht het best met geslachtsgemeenschap totdat u geen pijn meer voelt. Heeft u hechtingen? Dan wacht u het best tot de wonde volledig genezen is. De gynaecoloog of vroedvrouw kan u advies geven.

Wees voorzichtig de eerste keer dat u geslachtsgemeenschap heeft na de bevalling. Doe het langzaam en zachtjes aan. 

Veel koppels moeten een nieuw evenwicht in hun leven zoeken. Slaaptekort, stress en emoties kunnen uw seksleven beïnvloeden:

  • Veel vrouwen zijn moe na de bevalling en hebben een pijnlijke of droge vagina en pijnlijke borsten. Ze hebben geen zin in seks (minder seksueel verlangen). Vaak heeft dit ook met borstvoeding te maken. U kunt dan glijmiddel gebruiken.
  • Ook mannen kunnen het moeilijk hebben om weer seks te hebben omdat ze bang zijn dat ze hun partner pijn zullen doen.

Soorten seks

Seks is meer dan penetratie alleen. Er zijn verschillende soorten seks. U kunt ook masturberen, strelen, masseren, knuffelen en orale seks hebben met uw partner.

Soorten seks - voorbeeld 1: masturbatie
Soorten seks - voorbeeld 1: masturbatie
Soorten seks - voorbeeld 2: strelen
Soorten seks - voorbeeld 2: strelen
Soorten seks - voorbeeld 3: knuffelen
Soorten seks - voorbeeld 3: knuffelen
Soorten seks - voorbeeld 4: orale seks
Soorten seks - voorbeeld 4: orale seks

Anticonceptie

Ongeveer 3 weken na de bevalling is een vrouw opnieuw vruchtbaar. Bij onbeschermde seks kan ze zwanger worden, ook als ze nog geen menstruatie heeft gehad. Gebruik daarom anticonceptie.

Zolang u borstvoeding geeft, gebruikt u het best het condoom of de minipil.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
Aquarelle
Kujdes para dhe pas lindjes për gratë që kanë emigruar në Belgjikë
02/ 535 47 13
De Kraamtuin
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
078 05 52 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
016 20 77 40
Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
03 238 11 00
Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg
Informacion për gratë shtatzëna dhe prindërit e rinj
0473 45 14 38, 050 33 02 70
Expertisecentrum Kraamzorg Kraamkaravaan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
09 333 57 60
Expertisecentrum Kraamzorg Volle maan
Informacion mbi dëshirën për të pasur fëmijë, shtatzëninë, lindjen, kujdesin e lindjes, ushqyerjen me gji dhe të qenët prind.
02 229 25 58, 0478 88 11 86
Mamia
Një mami ndihmon gratë shtatzëna para, gjatë dhe pas lindjes. Gjeni një mami në lagjen tuaj:
Seksologu
Terapi për problemet seksuale. Një seksolog kërkon të gjejë një zgjidhje nëpërmjet bisedave me njërin ose me të dy partnerët. Gjeni një seksolog në lagjen tuaj:
Gjinekologu
Në Belgjikë, mund të mbyllni një takim drejtpërdrejt me gjinekologun pa rekomandim nga mjeku juaj i familjes. Por, mjeku juaj i familjes mund t'ju ndihmojë të gjeni një gjinekolog.