Jetesa me HIV

Trajtimi i HIV

Nëse merrni ilaçet tuaja siç duhet çdo ditë, mund të bëni një jetë normale dhe të jetoni aq gjatë sa dikush pa HIV.

Merrni ilaçet tuaja në mënyrën që mjeku ju tha ta bëni. Flisni me mjekun tuaj për ilaçet më të mira për ju.

Nëse nuk trajtoheni, mund të infektoni dikë nëpërmjet seksit pa mbrojtje ose nëpërmjet gjakut. Ju mund të infektoni foshnjën tuaj gjatë shtatzënisë ose lindjes ose kur ta ushqeni me gji. Me trajtimin e duhur, gratë me HIV mund të kenë fëmijë të shëndetshëm.

Burrë duke marrë ilaçet e HIV.

Stil jete i shëndetshëm

Kujdesuni për shëndetin tuaj:

 • Ushqehuni shëndetshëm. Kjo përmirëson rezistencën tuaj ndaj sëmundjeve.
 • Bëni ushtrime.
 • Mbani cigaret, drogat dhe alkoolin në një minimum.
 • Pushoni mirë gjatë natës. Kjo do të reduktojë stresin.
Ushqehuni shëndetshëm.
Ushqehuni shëndetshëm.
Bëni ushtrime.
Bëni ushtrime.
Mbani cigaret, drogat dhe alkoolin në një minimum.
Mbani cigaret, drogat dhe alkoolin në një minimum.
Pushoni mirë gjatë natës.
Pushoni mirë gjatë natës.

Kontakti social

Ju s'mund të infektoni dikë nëpërmjet kontaktit social. Nuk keni pse të trembeni nëse, për shembull, ndani një gotë ose pjatë me dikë ose nëse e prekni dikë ose i jepni një puthje të thjeshtë ose puthje franceze.

Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze

Nuk keni më ndonjë rrezik infeksioni

Nëse i merrni ilaçet tuaja siç duhet çdo ditë, sasia e virusit HIV në gjakun tuaj (ngarkesa virale) do të zvogëlohet. Pas disa muajsh, shpesh mund të mos zbulohet më, megjithëse virusi është ende në trupin tuaj. Atëherë, nuk do të mund ta infektoni dikë tjetër me virusin HIV.

Në kushte të caktuara, është e mundur që të bëni seks pa prezervativ me partnerin tuaj të qëndrueshëm (marrëdhënie e qëndrueshme) i cili nuk ka HIV:

 • Nëse i merrni ilaçet tuaja të HIV siç duhet çdo ditë dhe
 • Nëse, për të paktën 6 muaj, ngarkesa juaj virale nuk mund të zbulohet më dhe
 • Nëse ngarkesa juaj virale u kontrollua në më pak se 6 muaj më parë;
 • Nëse ju dhe partneri juaj nuk keni ndonjë IST tjetër dhe membrana mukoze e gojës, anusit, penisit ose vaginës tuaj nuk është e dëmtuar.

Flisni me një mjek dhe me partnerin tuaj nëse doni të bëni seks pa prezervativ.

Çift duke folur.

T'i thuash dikujt se keni HIV

Nuk është gjithmonë e lehtë të jetohet me virusin HIV. Mund t'ju ndihmojë nëse ju flisni me dikë rreth HIV. Ju nuk jeni të detyruar t'u tregoni njerëzve se keni HIV.

Leven met hiv

Behandeling van hiv

Als u elke dag correct uw medicijnen inneemt, kunt u een normaal leven leiden en zelfs even lang leven als iemand zonder hiv. 

Neem uw medicijnen zoals de dokter het vraagt. Bespreek met uw dokter welke medicijnen het best zijn voor u. 

Als u geen behandeling krijgt, kunt u anderen besmetten door onbeschermde seks of met bloed. U kunt uw baby besmetten tijdens de zwangerschap of bevalling of via borstvoeding. Met de juiste behandeling kunnen vrouwen met hiv toch gezonde kinderen krijgen

Man neemt hiv-medicatie.

Gezonde levensstijl

Draag zorg voor uw gezondheid:

 • Eet gezond. Daardoor bent u beter beschermd tegen ziekten.
 • Beweeg. 
 • Beperk sigaretten, drugs en alcohol tot het minimum. 
 • Rust goed uit ‘s nachts. U zal minder gestrest zijn.
Eet gezond.
Eet gezond.
Beperk sigaretten, drugs en alcohol tot het minimum.
Beperk sigaretten, drugs en alcohol tot het minimum.
Rust goed uit ‘s nachts.
Rust goed uit ‘s nachts.

Sociaal contact

U kunt niemand besmetten door sociaal contact. U hoeft niet bang te zijn voor besmetting als u een glas of bord met anderen deelt of anderen aanraakt, kus of een tongkus geeft.  

Geen hiv-besmetting: een glas of bord delen
Geen hiv-besmetting: een glas of bord delen
Geen hiv-besmetting: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv-besmetting: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv-besmetting: elkaar kussen of een tongkus geven
Geen hiv-besmetting: elkaar kussen of een tongkus geven

Geen risico op besmetting meer

Als u elke dag correct uw medicijnen inneemt, daalt de hoeveelheid hiv in uw bloed (virale lading). Na een paar maanden kan het virus vaak niet meer worden opgespoord, ookal is het nog in uw lichaam. U kunt hiv niet meer doorgeven aan anderen. 

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om zonder condoom te vrijen met uw vaste partner (vaste relatie) die geen hiv heeft:

 • Als u uw hiv-medicatie elke dag correct neemt, en
 • Als u uw virale lading sinds minstens 6 maanden niet meer kan worden opgespoord, en
 • Als uw virale lading minder dan 6 maanden geleden is gecontroleerd; 
 • Als u en uw partner geen andere soa hebben en het slijmvlies van uw mond, aars, penis en vagina niet beschadigd is.

Praat met een dokter en uw partner wanneer u zonder condoom wil vrijen.

Iemand vertellen dat u hiv heeft

Leven met hiv is niet altijd gemakkelijk. Het kan helpen om er met iemand over te praten. U bent niet verplicht om anderen te vertellen dat u hiv heeft. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Sensoa Positief
Informacion, aktivitete dhe mbështetje për personat me HIV dhe të afërmit e tyre. Mund të mbeteni anonim.
078 15 11 00 (13:00-16:00)
Aide Info Sida – Le Libre Espace
Mbështetje për personat që jetojnë me virusin HIV
02 514 29 65, 0800 20 120 (falas 18:00-21:00)
Effeta
Strehë për personat që jetojnë me virusin HIV
055 20 67 70
HIV-SAM project
Këshillim për personat nga vendet afrikane poshtë shkretëtirës së Saharasë, të cilët jetojnë me virusin e HIV dhe për parandalimin e HIV-it dhe IST-së për komunitetin afrikan
03 247 07 18
Lhiving
Asistencë psiko-sociale për njerëz me HIV ose sëmundje tjetër kronike.
02 201 14 19 (orari 9-17, jo të martave në mëngjes)
Plate-Forme Prévention Sida
Mbështetje për personat që jetojnë me virusin HIV dhe të afërmit e tyre
02 733 72 99
Association Muungano vzw
Organizatë e drejtuar nga vullnetarë me HIV për njerëzit me HIV. Muungano ofron mbështetje dhe këshilla për njerëzit me origjinë nga Pjesa e Afrikës në jug të Saharasë.
0465 98 86 13
Topaz
Qendër ditore mikpritëse për personat me sëmundje të pashërueshme
02 456 82 02 (9:00-17:00)
Vhiva
Grup mbështetës për gratë me HIV në Antwerp. Infermierët e mirëqenies sociale ofrojnë mbështetje profesionale për grupin.
03 247 64 65
Espace Mandela
Organizatë për njerëzit që kanë emigruar, të cilët janë HIV-pozitivë. Fokusohet në takimin me të tjerët, ndarjen e eksperiencave dhe të informacionit dhe se si të bëhesh më i fortë. Aktivitete zbavitëse në fshehtësi të plotë.
02 733 72 99
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: