Higjiena vaginale

Lajeni vulvën tuaj çdo ditë.

Vagina ka një ekuilibër aciditeti natyror. Ai e mbron vaginën nga infeksionet. Prandaj është e rëndësishme të mos prishni ekuilibrin e aciditetit në vaginën tuaj.

  • Lajeni vaginën tuaj me ujë, duke shkuar nga përpara mbrapa.
  • Mos përdorni sapun me erë. Përdorni sapun natyror që nuk shkakton irritim. Më mirë është të mos përdorni fare sapun.
  • Nuk rekomandohet ta lani vaginën me kokën e dushit të kthyer drejtpërdrejtë nga vagina juaj.
  • Lajeni anusin nga përpara mbrapa, larg nga vagina juaj.
Grua duke larë vaginën e saj nga përpara mbrapa. Ajo nuk përdor sapun.

Gjatë periudhës menstruale ndryshoni rregullisht tamponët ose pecetat sanitare.

Shmangni veshjen e rrobave shumë të ngushta rreth gjysmës së poshtme të trupit.

Disa gra i rruajnë qimet pubike. Kjo mund të bëhet për të qenë më tërheqës, por nuk është e nevojshme për një higjienë të mirë.

Nëse kujdeseni siç duhet për vulvën tuaj, rrezikoheni më pak që të sëmureni nga një infeksion vaginal.

Hygiëne van de vagina

Was uw vulva elke dag.

De vagina heeft een natuurlijke zuurtegraad. De zuurtegraad beschermt de vagina tegen infecties. Het is daarom belangrijk de zuurtegraad van de vagina niet te verstoren. 

  • Was de vagina met water van voren naar achteren. 
  • Gebruik geen geparfumeerde zeep. Gebruik neutrale zeep die niet irriteert. Gebruik bij voorkeur helemaal geen zeep.  
  • Was uw vagina niet met de douchekop rechtstreeks op uw vagina gericht. 
  • Was uw aars van voren naar achteren, weg van de vagina.
Vrouw wast haar vagina van voren naar achteren. Ze gebruikt geen zeep.

Vervang tampons of maandverbanden regelmatig tijdens de menstruatie

Draag geen kleding die strak zit rond uw onderlichaam. 

Sommige vrouwen scheren hun schaamhaar. Dit kunt u doen omdat u dat aantrekkelijker vindt, maar het is niet nodig voor een goede hygiëne. 

Als u uw vulva goed verzorgt, loopt u minder risico lopen op het krijgen van een vaginale infectie.  

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i familjes
Mund të flisni me një mjek të familjes pothuajse për çdo problem intim. Nëse është e nevojshme, mjeku i familjes mund t'ju dërgojë te një profesionist shëndetësor i specializuar. Gjeni një mjek të familjes në lagjen tuaj:
Wijkgezondheidscentrum
Mund të vizitoni një mjek familjeje në një qendër shëndetësore të komunitetit. Në qendrat shëndetësore të komunitetit punojnë edhe profesionistë të tjerë të kujdesit, si p.sh. infermierët dhe punonjësit socialë. Kujdesi ofrohet pa pagesë. Gjeni një qendër shëndetësore të komunitetit në lagjen tuaj:
CAW - Centrum Algemeen Welzijn
Qendër për mirëqenien e përgjithshme - ndihmë për të gjitha llojet e problemeve: për një marrëdhënie të vështirë, probleme mjekësore, financiare, administrative, ligjore ose materiale, probleme familjare... Qendrat CAW ofrojnë gjithashtu ndihmë për viktimat e dhunës dhe abuzimit. Gjeni një qendër CAW: