Zanzu.be in individuele gesprekken

 1. Een online brochure, op maat, in eigen taal
  De printfunctie op zanzu.be laat je toe pagina’s van de website uit te printen in een gelay-oute versie waarbij alle overbodige tekst en lay-out weggelaten is. Het printvenster van je PC of Mac laat je toe om de pagina's als PDF te bewaren. De printfunctie staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina. 
 2. Draai je scherm! 
  Meer en meer hulpverleners gebruiken hun computer of tablet tijdens een gesprek. Door je scherm te draaien kan je samen met je cliënt informatie bekijken. De taal op zanzu.be kan je eenvoudig veranderen door een andere taal te kiezen in de rechterbovenhoek. Je kan zelf iets opzoeken in het Nederlands en daarna de taal veranderen naar een van de andere 13 talen.
 3. Laat de website spreken.
  De website heeft een text-to-speechfunctie (behalve voor Albanees, Bulgaars en Farsi). Je kan dus een pagina laten voorlezen voor je cliënt. De voorleesfunctie staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina. Je kan ook een stuk tekst selecteren. Er verschijnt dan automatisch een icoon waarmee je de geselecteerde tekst kan laten voorlezen.
 4. Een woordenboek
  De belangrijkste termen die te maken hebben met seksuele gezondheid zijn opgenomen in een woordenboek. Elke term met zijn definitie kan je laten vertalen en voorlezen. Een rechtstreekse link naar het woordenboek staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina en onderaan elke pagina. 
 5. Verwijs door.
  Zanzu.be bevat een uitgebreide hulpgids. Je kan daarin organisaties, diensten en personen per thema opzoeken. Onder elk artikel op de site zijn de voornaamste hulpadressen in verband met het onderwerp in kwestie opgenomen. Een rechtstreekse link naar de hulpgids staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina en onderaan elke pagina. 
 6. Voor iedereen
  De website is niet alleen een tool voor gesprekken met anderstaligen. Eén van de talen is immers ook het Nederlands. Ook voor jongeren, al dan niet anderstalig, kan Zanzu.be worden ingezet.

Zanzu.be in groepsgesprekken

 1. Geef een opdracht. 
  Vraag deelnemers om in kleine groepjes concrete informatie op te zoeken. Daarna kunnen ze de informatie die ze vonden op de website delen met de andere groepjes. Dit is een uitstekende manier om deelnemers participatief te laten leren en een groepsgesprek te starten.
 2. Geef een hand-out mee.
  Je kan deelnemers tijdens een vorming hand-outs meegeven met achtergrondinformatie. Hiervoor kan je de printfunctie van de website gebruiken. De printfunctie staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina. 
 3. Maak je eigen Powerpoint. 
  De tekeningen van de website kan je downloaden als jpeg. Daardoor wordt het eenvoudig om je eigen Powerpoint te maken. (De tekeningen mogen niet worden gepubliceerd, zoals op een website of in een brochure, zonder toestemming van Sensoa.)
 4. Projecteer zanzu.be.
  Tekeningen waarin een proces wordt uitgelegd, zoals de menstruatiecyclus kunnen als een slideshow worden getoond.
  Hierdoor maak je deelnemers ook vertrouwd met de website en de navigatie.
 5. Maak je eigen woordenboek.
  Je kan het woordenboek op zanzu.be gebruiken als basis voor je eigen woordenboek met termen die je gemakkelijk in de mond neemt tijdens een gesprek of vorming. Een rechtstreekse link naar het woordenboek staat in de taakbalk boven de tekst van elke pagina en onderaan elke pagina. 
 6. Voor iedereen 
  De website is niet alleen een tool voor groepsgesprekken met anderstaligen. Eén van de talen is immers ook het Nederlands. Ook voor jongeren, al dan niet anderstalig, kan Zanzu.be worden ingezet.

Zanzu in je organisatie

 1. Nodig Sensoa uit op je teamvergadering!
  Je kan een medewerker van Sensoa uitnodigen om tijdens een teamvergadering te demonstreren hoe de website kan worden gebruikt als een hulpmiddel in vorming en individuele counseling. Het biedt jou en je collega’s de kans vragen te stellen aan de makers van de website. Neem contact op met Sensoa via zanzu@sensoa.be.
 2. Deel Zanzu.be met collega's.
  Stel Zanzu.be aan je collega’s voor aan de hand van de voorstellings-Powerpoint of het promofilmpje.
 3. Introduceer als leidinggevende Zanzu.be in je organisatie. 
  Stel Zanzu.be voor aan je team met de voorstellings-Powerpoint. Er is dikwijls koudwatervrees in organisaties. De ervaring van teams die seksuele gezondheid in hun aanbod hebben geïntegreerd is dat het gemakkelijker is erover te praten dan ze eerst dachten. Het is belangrijk om het hele team te betrekken en te vermijden dat één medewerker dé verantwoordelijke voor seksuele gezondheid wordt. Dit is immers minder duurzaam en geeft het onderwerp nodeloos de status van ‘problematisch onderwerp’.
 4. Vraag hulp van Sensoa bij het ontwikkelen van een beleid rond seksualiteit 
  Sensoa ontwikkelde een methodiek en biedt vorming aan om een beleid over seksuele gezondheid en seksualiteit in je organisatie te implementeren.

Zet een Zanzu-shortcut op je smartphone of tablet

Android

 1. Surf naar zanzu.be en klik op de 3 bolletjes rechts bovenaan op je scherm.
 2. Klik op 'Toevoegen aan startscherm'.
 3. Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.
Surf naar zanzu.be en klik op de 3 bolletjes rechts bovenaan op je scherm.
Surf naar zanzu.be en klik op de 3 bolletjes rechts bovenaan op je scherm.
Klik op 'Toevoegen aan startscherm'.
Klik op 'Toevoegen aan startscherm'.
Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.
Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.

IOS

 1. Surf naar zanzu.be en klik op het delen-icoon.
 2. Klik op 'Zet in beginscherm'.
 3. Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.
Surf naar zanzu.be en klik op het delen-icoon.
Surf naar zanzu.be en klik op het delen-icoon.
Klik op 'Zet in beginscherm'.
Klik op 'Zet in beginscherm'.
Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.
Het Zanzu-icoon verschijnt tussen de apps op je startscherm.

Ontdek in deze korte video de mogelijkheden van Zanzu.be

Woordenboek en vertalingen

Hulp nodig? Vind een zorgverlener.

Hulp